Mitä on hilse?
Hiuspohjan mikrobiomi ja hilse
Jotta voisimme ymmärtää hilseen syntymistä, on ensin tiedettävä, että hiuspohja on oma ekosysteeminsä. Jokaisella neliösenttimetrillä on 10 000 – 100 miljoonaa mikro-organismia – pääasiassa bakteereja ja hiivaa(3). Tätä ekosysteemiä kutsutaan hiuspohjan mikrobiomiksi. Tutkijat ovat tunnistaneet mikro-organismin, jolla on merkittävä rooli hilseen syntymisessä: Malassezia-niminen hiiva. Jos henkilöllä on hilsettä, tämä kertoo siitä, että kyseinen hiiva dominoi hiuspohjaa(4).
Eri hilsetyyppien tunnistaminen
Hilsetyyppejä on kahdenlaisia. Kuiva hilse ja rasvainen hilse eli hiuspohjan taliköhnä. Kuiva hilse ilmenee ohuina vaaleina tai harmaina hiukkasina, joita yleensä putoilee runsaasti. Rasvainen hilse eli taliköhnä on sen sijaan paksumpaa ja tarttuvampaa, ja hiutaleet kertyvät toistensa päälle. Sitä esiintyy, kun hiuspohjassa on talin liikatuotantoa. Taliköhnä on yleensä uusiutuva vaiva, koska tali edistää Malassezia-hiivan kehittymistä, mistä syntyy ikävä kierre. Molemmat hilsetyypit voivat aiheuttaa hiuspohjan kutiamista, joskaan näin ei aina käy.
Mistä hilse johtuu?
Hilse voi johtua eri syistä. Ensiksi on tärkeää varmistaa, ettei kyse ole psoriasiksesta. Tässä tulehduksellisessa ihosairaudessa runsasta hilseilyä voi esiintyä punoittavien ihoalueiden yhteydessä. Eri tekijät: esimerkiksi stressi, hormonaaliset muutokset, ihon pH-tasapainon häiriö ja hiuspohjan kuivuminen lämmityksen vuoksi talvella voivat aiheuttaa liiallista talin tuotantoa, joka liittyy hilseeseen. Itse asiassa talvi on yleensä “hilsekausi” leudoilla alueilla(5), kun taas esimerkiksi Thaimaassa kuiva kausi lisää hilseen esiintyvyyttä(6).