Miten kasvojen pigmenttiläiskistä pääsee eroon?

Iholle ilmantuu ikääntymisen myötä pigmettiläiskiä, mutta oikeanlaisen ihonhoitorutiinin avulla voit hidastaa niiden leviämistä.

Eroon pigmenttimuutoksista – mitä hyperpigmentaatio on?

Kuten muutkin ikääntymisen merkit, tummat pigmenttimuutokset usein huomaa vasta kun ne todella alkavat häiritä. Sievät pikku pisamat saattavat laajentua läiskiksi, jotka nakertavat itsevarmuutta. Ennen kuin voimme käsitellä pigmenttimuutosten häivyttämistä, on meidän ymmärrettävä, mitä ne ovat ja miksi niitä ilmaantuu yleensä kasvoille ikääntymisen myötä.  Lisäksi tärkeintä on varmistaa ihotautilääkäriltä, etteivät ne ole vaarallisia.

Tummien pigmenttimuutosten taustalla on prosessi, jota kutsutaan hyperpigmentaatioksi. Tämä tarkoittaa sitä, että yksi pigmentti melaniinia – joka tuottaa ihon värin – siirtyy hyperaktiiviseen liikatuotannon tilaan. Melaniinin lisääntyminen voi johtua varsinkin auringon aiheuttamista ihovaurioista, tulehduksesta, aknesta ja muista tulehdusta lisäävistä haittatekijöistä, kuten stressistä tai uupumuksesta.  Myös raskaus lisää melaniinin tuotantoa ja voi johtaa melasmaan. Iän myötä tummat pigmenttimuutokset lisääntyvät, ja myös geenit vaikuttavat niihin. Tummat pigmenttimuutokset voivat siis johtua vähintään kuudesta eri tekijästä tai niiden yhdistelmistä. Onneksi tummat pigmenttimuutokset eivät välttämättä ole pysyviä.

Näin häivytät tummia pigmenttimuutoksia.

Esteettisten hoitojen ohella ihonhoitotuotteet, joissa on kohdennettuja aktiivia ainesosia, voivat auttaa häivyttämään tummia pigmenttimuutoksia kotona. Oikeat heleyttävät ainesosat sekä kuolleita ihosoluja poistavat kuorivat tuotteet auttavat häivyttämään tummia pigmenttimuutoksia näkyvästi.   Kokeile kuorivia tuotteita, jotka sisältävät hedelmähappoja (AHA) tai glykolihappoa, jotka nimestään huolimatta voivat sopia myös herkälle iholle kuten Liftactiv Specialist B3 -seerumi. Suosi tuotteita, jossa on keratolyyttisiä ainesosia: ne auttavat pehmentämään ja kuorimaan epidermistä sekä samalla edistävät ihon uudistumista ja tasoittavat ihon sävyä.Retinoli voi myös auttaa häivyttämään tummia pigmenttimuutoksia. Kokeile Vichy Liftactiv Speciaslist Retinol -seerumia, jolla on dokumentoitu tehokkuus paitsi ryppyihin ja juonteisiin myös pigmenttimuutoksiin.

Suojaa ihosi vieläkin paremmin: Sisällytä suojakerroin päivittäiseen ihonhoitorutiiniisi

Käytä suojakerrointa runsaasti joka päivä: se suojaa ihoa kokonaisvaltaisesti, mutta erityisesti kun melaniinin tuotanto on kiihtynyt. Auringolle altistuminen on merkittävin tekijä ihon pigmenttimuutosten syntymisessä(1). Tutkimusten mukaan ikääntyminen 20–80-vuotiaiden ikäryhmässä johtaa vuosi vuodelta epätasaisempaan ihonsävyyn, mutta auringolta suojaavan kosmetiikkatuotteen säännöllinen käyttö voi ehkäistä tätä. Siinä yksi lisäsyy käyttää suojakerrointa yhtä usein kuin kosteusvoidetta.

Kirkasta ihoa: Häivytä tummia pigmenttimuutoksia käyttämällä C-vitamiinivoidetta.

Annostele ihollesi C-vitamiinia.  Tämä ainesosa on yksi tunnetuimmista tasaisemman ihosävyn saavuttamisessa. Sillä on sekä ennaltaehkäisevä vaikutus että hehkua antava vaikutus. C-vitamiini auttaa vahvistamaan ihon antioksidanttista suojaa. Ja siksi se voi auttaa tehokkaasti neutralisoimaan esimerkiksi ilman saasteista johtuvia vapaita radikaaleja, jotka voisivat muuten johtaa ihon ennenaikaiseen ikääntymiseen. C-vitamiini tunnetaan myös nimellä askorbiinihappo, ja kannattaa suosia tuotteita, joissa on sen puhtaimpia muotoja suurina pitoisuuksina.  Se kompensoi pigmentaatiota tehokkaasti jo viiden prosentin pitoisuudella(3).

Kuori iho: Puhdista ja kuori:

Ihon kuoriminen auttaa poistamaan kuolleita ihosoluja ja auttaa aktiivisia ainesosia imeytymään paremmin ihossa. Kuorivat ainesosat kuten AHA-hapot (hedelmähapot) mukaan lukien glykolihappo ja maitohappo. Varsinkin hedelmähappoja (AHA) tai glykolihappoa sisältävät tuotteet poistavat melaniinipigmenttejä, estävät värimuutoksia ja tasoittavat ihon sävyä.

LÄHTEET: 
1. Seasonal skin darkening in Chinese women: the Shanghaiese experience of daily sun protection: Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology.
2. N' Guyen (2002) osoitti CG-vitamiinin estävän vaikutuksen sienen tyronsinaasin aktiivisuuteen.
3. Moyal D, 06/2003 ja 12/2003.

IHO- ANALYYSI

SkinConsult AI

TUNNISTA IHOSI TARPEET

ALOITA ANALYYSI