ONKO MAITOTUOTTEIDEN JA AKNEEN TAIPUVAISEN IHON VÄLILLÄ YHTEYTTÄ?

ONKO KAHVISSASI OLEVA MAITO SYYPÄÄ IHO-ONGELMIISI? TUTKIMME MAITOTUOTTEIDEN JA AKNEEN TAIPUVAISEN IHON VÄLISTÄ SUHDETTA.

Mitä on akne ja miksi jotkut kärsivät siitä?

Oletko koskaan pohtinut, saattaisiko maito olla finniesi taustalla? Tieteen mukaan nämä huhut saattavat pitää paikkansa. Tutkimukset antavat osviittaa, että maitotuotteiden ja aknen välillä on yhteys. Mutta ennen kuin hylkäät lopullisesti kaikki maitotuotteet ihosi takia, jatka tämän artikkelin lukemista. Kerromme, miten tämä asia saattaa vaikuttaa tai olla vaikuttamatta sinuun ja mikä on paras tapa hallita akneoireita.

Mitä on akne ja miksi jotkut kärsivät siitä?

Akne on ihon tulehdussairaus, jossa ihohuokoset tukkeutuvat, kun niiden sisään kertyy talia ja kuollutta ihosolukkoa (1). Bakteerit lisääntyvät, minkä seurauksena ilmenee ihon tulehdustila ja punaisia näppylöitä. Aknen täsmälliset syyt eivät vielä ole selvillä, mutta tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että akne voi johtua useista eri tekijöistä. Hormonit, liiallinen talin tuotanto, stressi ja ihon mikrobiomi ovat vain osa näistä tekijöistä.
Myös geenien ja ihotyypin kaltaisilla tekijöillä on osuutensa, mutta ei ole selvää, miksi jotkut meistä ovat alttiimpia aknelle kuin toiset. Toinen mahdollisuus on ruokavalio: tutkimukset ovat osoittaneet, että ruokavalion ja aknen välillä saattaa olla yhteys etenkin silloin, kun ruokavalioon kuuluu runsaasti maitotuotteita(2).

Entä mikä on maitotuotteiden osuus tässä kaikessa?

Maitotuotteiden on osoitettu lisäävän talin tuotantoa, mikä puolestaan vaikuttaa aknen esiintymiseen. Tässä kohden on tärkeää muistuttaa, että tali on erittäin tärkeää terveen ihon ylläpitämiseksi, sillä se voitelee ihoa ja auttaa ylläpitämään vakaata ihon suojamuuria (3). Kuitenkin epätasapainotila - joko liian paljon tai liian vähän - saattaa aiheuttaa iho-ongelmia(4). Tässä maitotuotteet astuvat mukaan kuvaan.

Maidon ja muiden maitotuotteiden nauttiminen saattaa aiheuttaa insuliinipiikin, jonka vuoksi maksa saattaa alkaa erittämään erästä kasvuhormonia.
Tämä hormoni aiheuttaa talimäärän lisääntymistä ja sitä kautta tukkeutuneita ihohuokosia.

Lisäksi suurin osa kulutetusta maidosta on usein peräisin tiineistä lehmistä, ja se sisältää runsaasti insuliinin kaltaisia kasvuhormoneja (6).

Vaikka nämä hormonit ovatkin ihanteellisia vastasyntyneiden vasikoiden kehitykselle, miiden läsnäololla voi olla kielteinen vaikutus heille, joilla on akneen taipuvainen iho, sillä hormonit voivar lisätä talin tuotantoa ja pahentaa ihon tulehdustilaa.

Onko maito ainoa maitotuote, joka voi aiheuttaa aknea?

Tähän asti tutkimukset ovat antaneet viitteitä siitä, että muihin maitotuotteisiin verrattuna maito on kaikkein vahvimmin yhteydessä akneoireisiin. Juuston ja jogurtin välistä yhteyttä akneen ei ole vahvistettu. Sitä vastoin jogurtissa on probiootteja, joilla on tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia ja jotka voivat parantaa ihon kuntoa (7).

Ja ennen kuin kurkotat kätesi kohti rasvatonta maitoa, on tärkeää huomauttaa, että myös rasvattoman maidon on osoitettu aiheuttavan akneoireita (8). Tämä johtuu siitä, että poistettaessa maidosta rasva poistetaan usein samalla myös terveellisiä rasvahappoja ja ravintoaineita, joilla on tulehdusta torjuvia ominaisuuksia. Koska rasvaton maito on prosessoidumpaa kuin täysmaito, siinä on suurempi määrä hormoneita. Heraproteiinin, jota esiintyy rasvattomassa maidossa, uskotaan nostavan insuliinitasoja ja edistävän talin liikatuotantoa (9).

Mitkä ovat parhaita tapoja hallita akneen taipuvaista ihoa?

Jos sinulla on akneen taipuvainen iho voit kokeilla jättää maitotuotteet pois ruokavaliostasi joksikin aikaa, jotta näet, kuinka ihosi reagoi muutokseen. Lisäksi voit käyttää ei-komedogeenisiä ihonhoitotuotteita.
Nämä tuotteet auttavat ehkäisemään ihohuokosten tukkeutumista.

Vältä kuorimasta ihoa liikaa
Henkilöitä, joilla on akneen taipuvainen iho, saattaa houkutella ajatus kuoria iho säännöllisesti niin, että ihossa oleva liiallinen tali poistuu. Liiallinen ihon kuorinta voi kuitenkin johtaa ihon kuivumiseen, mikä puolestaan edistää talin tuotantoa ja näin akneoireiden lisääntymistä.

Pidä iho kosteutettuna kevyellä ei-komedogeenisellä kosteutusvoiteella
Muista, että jopa rasvoittuva iho tarvitsee kosteusvoidetta (liiallinen rasvoittuminen ei tarkoita sitä, että iho on kosteutettu).
Voit myös tehdä joitakin elämäntapamuutoksia, joilla voit ehkäistä akneoireita, jos sinulla on akneen taipuvainen iho. Näitä ovat esimerkiksi seuraavat:

Kiinnitä huomiota hygieniaan
Vaihda tyynyliinat ja lakanat säännöllisesti niihin kertyvien bakteerien määrän minimoimiseksi.

Juo runsaasti vettä
Lukuisten kosteutusetujen lisäksi vesi tehostaa myös veren virtausta vartalon ja ihon halki.

Lisää ruokavalioosi saksanpähkinän, avokadon, pellavansiemenöljyn ja lohen kaltaisia ruokia
Nämä ruoka-aineet sisältävät ravintoaineita, jotka soveltuvat erityisesti henkilöille, joilla on akneen taipuvainen iho. Kirkkaampi iho? Kyllä kiitos.

LÄHTEET:
1. Kucharska, A. et al, "Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris" in Advances in Dermatology and Allergology 33.2 (2016) pp. 81-86
2. Ulvestad, M. et al, "Acne and dairy products in adolescence: results from a Norwegian longitudinal study" in Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology 31.3 (2017) pp. 530-535
3. Pappas, A. et al, 'Sebum analysis of individuals with and without acne' in Dermato Endocrinology 1.3 (2009) pp. 1576161
4. Pappas, A. "The relationship of diet and acne" in Dermato Endocrinology 1.5 (2009) pp. 262-267
5. Bowe, W.P. "Growing evidence suggests possible link between diet and acne" in American Academy of Dermatology Association (2013)
6. Pappas, A. "The relationship of diet and acne" in Dermato Endocrinology 1.5 (2009) pp. 262-267
7. Bowe, W.P. et al, 'Acne vulgaris, probiotics and the gut-brain-skin axis - back to the future?' in Gut Pathogens 3.1 (2011)
8. LaRosa, C.L. et al, "Consumption of dairy in teenagers with and without acne" in American Academy of Dermatology 75.2 (2016) pp. 318-322
9. Danby, F.W. "Acne: Diet and acnegenesis" in Indian Dermatology Online Journal (2011) 2.1 pp.2-5

IHO- ANALYYSI

SkinConsult AI

TUNNISTA IHOSI TARPEET

ALOITA ANALYYSI