Mitä on hormonaalinen akne ja miten ihonhoitorutiini auttaa siihen?

Luulitko näppylöden jääneen teini-ikään? Finnejä voi esiintyä vanhemmallakin iällä. Monilla naisilla finnit voivat johtua hormoneista. Tässä tarvittavat tiedot, jotta voit taistella epäpuhtauksia vastaan.

Mitä on hormonaalinen akne ja miksi se vaikuttaa naisiin?

Monet naiset kärsivät akneoireista. Itse asiassa aknesta kärsivien naisten prosenttiosuus on huomattavasti miehiä korkeampi kaikissa ikäryhmissä(1). Tämä johtuu niistä lukuisista hormonaalisista muutoksista, joita naiset käyvät läpi elämänsä aikana. Yleisesti uskotaan, että akneoireista kärsivät vain ne, joilla on rasvainen iho. Tämä ei kuitenkaan ole aina asian laita, sillä usein ne, jotka ovat alttiita aknelle, voivat kärsiä myös kuivasta ihosta (2).

Alkuperäinen puberteetin aikainen kehitysvaihe tapahtuu samaan aikaan androgeenireseptorien stimulaation lisääntymisen kanssa, mikä johtaa suurempaan talin määrään. Koska kuukautiskierto ja hormonaaliset muutokset ovat yhteydessä toisiinsa, aikuisten naisten aknea kutsutaan joskus hormonaaliseksi akneksi (1).

Miksi hormonaalista aknea esiintyy?

Aknen esiintymiseen liittyy useita eri hormoneja. Hormonaalinen akne on yhteydessä verenkierrossa olevaan lisääntyneeseen testosteronin määrään (3). Useilla aknesta kärsivillä on lisääntynyt talin tuotanto, mikä johtuu talifollikkelin toiminnasta (4). Aikuisten naisten akneoireiden kehittymisen taustalla uskotaan olevan geneettinen alttius (5). Lisäksi monilla naisilla on akneoireita ennen kuukautisia estrogeenin (vastaa naisen lisääntymisjärjestelmän kehityksestä ja sääntelystä) ja progesteronin (joka on mukana kuukautiskierrossa ja raskaudessa) kaltaisten hormonien vuoksi.

Mistä tietää, onko kyseessä hormonaalinen akne?

Hormonaalisen aknen ilmeneminen on hyvin yksilöllistä. On tärkeää selvittää ihon epäpuhtauksien syy, jotta sitä voidaan hoitaa – olipa kyse hormoneista, vääristä ihonhoitotuotteista, geeneistä, stressistä tai lääkityksestä. Toistuvaa aknea esiintyy 75–85 prosentilla aikuisista naisista, kun taas aikuisiässä puhkeava akne on harvinaisempaa, ja sitä esiintyy 20–40 prosentilla tapauksista. Voidaankin sanoa, että hormonaalisesta aknesta kärsivillä on usein ollut aknea myös teini-iässä, mutta näin ei ole välttämättä.

Seuraavissa tapauksissa kyse saattaa olla hormonaalisesta aknesta:

Näppylöitä tulee leuan alueelle ja leukalinjaan
Jos olet havainnut näppyjen keskittyvän kasvojen alaosaan, tämä johtuu todennäköisesti hormoneista. Kehon liialliset hormonit stimuloivat talirauhasia, joita on paljon leuan alueella. Hormonaaliseen akneen saattavat viitata myös näpyt kasvojen sivuilla ja/tai kaulassa(2).

Näppylät ovat pikemminkin kivuliaita ja kystamaisia kuin musta- ja valkopäitä
Näppylät ovat paitsi tavallista syvemmällä, myös kivuliaampia ja kosketusarkoja. Tämä johtuu siitä, että niihin kertyy öljyä päivien tai viikkojen mittaan, mikä puolestaan voi aiheuttaa tulehdusreaktioiden kertymisen.

Näppylöitä tulee kerran kuussa
Hormonaalinen akne lehahtaa sykleissä noudattaen kuukautiskiertoa. Näppylät ilmaantuvat yleensä samaan paikkaan, koska aiempi näppylä on suurentanut tiettyä ihohuokosta.

Näppylöitä tulee ollessasi stressaantunut
Stressihormonina tunnetun kortisolin taso nousee, mikä on merkki aknen yhteydessä usein esiintyvästä tulehduksesta.

Eroaako hormonaalinen akne teini-iän aknesta? –

Kyllä, ne ovat luonteeltaan erilaisia. Hormonaalinen akne ilmenee syvällä olevina, lievinä tai kohtalaisina tulehdusleesioina kasvojen alimmassa kolmanneksessa, leukalinjassa ja kaulassa(5). 

Teini-iän akne voi puolestaan ilmetä valkopäinä, mustapäinä ja kivuliaina näppylöinä kasvoilla, kaulassa, olkapäillä, rinnassa, selässä ja käsivarsien yläosassa.

Mikä on paras ihonhoitorutiini hormonaaliseen akneen taipuvaiselle iholle?

1. Etsi tarpeisiisi sopiva ihonhoitorutiini ja noudata sitä.
2. Käytä vain ei-komedogeenisiä tuotteita, jotta ihohuokoset eivät mene tukkoon.
3. Käytä mieluusti puhdistusainetta, mietoa kuorinta-ainetta ja täsmäihonhoitotuotetta joka päivä, jotta voit poistaa kuolleet ihosolut eivätkä ihohuokoset tukkeudu.
4. Pese kasvot aamuin illoin, jotta iholle ei jää likaa, öljyä ja muita epäpuhtauksia…

Lähteet:
1. Ebede, T.L. et al, 'Hormonal Treatment of Acne in Women' in The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 2.12 (2009) pp. 16-22
2. Zeichner, J.A. et al, 'Emerging Issues in Adult Female Acne' in The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 10.1 (2017) pp. 16-22
3. Elsaie, M.L. 'Hormonal treatment of acne vulgaris: an update' in Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology 9 (2016) pp.241-248
4. Ghosh, S. et al, 'Profiling and Hormonal Therapy for Acne in Women' in Indian Journal of Dermatology 59.2 (2014) pp. 16-22
5. Geller, L. et al, 'Perimenstrual Flare of Adult Acne' in The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 7.8 (2014) pp. 16-22

IHO- ANALYYSI

SkinConsult AI

TUNNISTA IHOSI TARPEET

ALOITA ANALYYSI