VOIVATKO ELINTARVIKKEET AIHEUTTAA AKNEA?

AKNEN JA RUOKAVALION VÄLINEN SUHDE YMMÄRRETÄÄN USEIN VÄÄRIN. TUTKIMME, VOIVATKO TIETYT RUOKA-AINEET LISÄTÄ AKNEN ESIINTYVYYTTÄ JA MITEN SE TAPAHTUU.

Ruoka-aineet, jotka voivat johtaa ihon epäpuhtauksiin

Vaikka ruokavalio ei sinällään ratkaise sitä, onko ihosi akneen taipuvainen vai eikö, voi ruokavalio vaikuttaa finnien, epäpuhtauksien ja rasvoittuvan ihon pahenemiseen [1]. Koska akne vaikuttaa ihon talirauhasiin, on hyvä vähentää näiden rauhasten toimintaa kiihdyttäviä ruoka-aineita, jotta aknen merkkejä voidaan vähentää. Kannattaa ehkä muuttaa ruokailutottumuksia selvittääksesi, vaikuttavatko jotkin muut ruoka-aineet aknen pahenemiseen.

Tiettyjen ruoka-aineiden on osoitettu lisäävän aknen esiintymistä ja pahentavan sitä. Ne aiheuttavat verensokerissa piikin, mikä voi aiheuttaa tulehdusta ja samalla nostaa insuliinitasoja. Tämä kiihdyttää talin tuotantoa ja voi siten aiheuttaa aknelehahduksen.

Korkean glykeemisen indeksin ruoka-aineet hajoavat kehossa nopeasti, ja ne voivat pahentaa aknelehahdusta. Tällaisia ruokia ovat esimerkiksi valkoinen leipä, prosessoidut aamiaismurot, valkoinen riisi, perunalastut, keksit ja kakut[2].

Maidolla on havaittu olevan samankaltainen vaikutus kehoon kuin korkean glykeemisen indeksin ruoilla, sillä se on usein peräisin tiineenä olevista lehmistä ja sisältää hormoneja, jotka voivat aktivoida talintuotannon[3]. Maidossa esiintyvät kasvuhormonit voivat edistää ihosolujen lisääntymistä, mikä saattaa johtaa ihohuokosten tukkeutumiseen[4]. Kokeile vähentää maitotuotteiden käyttöä: harkitse sen sijaan kalsiumravintolisän käyttöä tai kalsiumpitoisten ruokien, kuten tofun, mantelien, pinaatin ja parsakaalin, lisäämistä ruokavalioosi[5].

Myös joidenkin ‘terveellisten ruokien’ on esitetty edistävän aknelehahduksia. Vähärasvaisiin tai rasvattomiin tuotteisiin, kuten rasvattomaan jogurttiin tai vähärasvaiseen juustoon, lisätään usein sokeria maun parantamiseksi, mikä voi aiheuttaa tulehdusta[6].
Lisäksi mehut ja smoothiet ovat usein sokeripitoisia ja vähäkuituisia, mikä aiheuttaa piikin talin tuotannossa – kokonaiset hedelmät ovat usein siis parempi vaihtoehto.

Toisin kuin monet uskovat, alkoholi, suklaa ja rasvainen ruoka eivät nimenomaisesti aiheuta aknea, eikä niiden ole osoitettu edistävän sitä[7].
Alkoholin säännöllinen kuluttaminen voi kuitenkin tukahduttaa immuunijärjestelmän, mikä voi rajoittaa kehon kykyä puollustautua bakteereja ja infektiota vastaan ja johtaa epäpuhtauksiin.

Ruoka-aineita kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin

Matalan glykeemisen indeksin ruoka-aineista – useista vihanneksista ja hedelmistä – voi olla apua kehosi hyvinvoinnille, sillä ne ovat yleisesti terveellisiä ainesosia ruoka-valiossasi. Tummanvihreät lehtevät kasvikset, kuten pinaatti, ovat terveellisiä vaihtoehtoja. Omega-3-rasvahappoja puolestaan saa lohesta, sardiineista, saksanpähkinöistä ja pellavansiemenistä[8]. Vihreä tee ja marjat sisältävät runsaasti antioksidantteja, joilla voi olla yleistä hyvinvointia edistäviä ominaisuuksia. Jogurtin, hapankaalin, tumman suklaan, kimchin ja kombuchateen sisältämät probiootit voivat edistää suolen toimintaa.

Lähteet:
[1] Kucharska, A. et al, 'Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris' in Postepy Dermatology Allergology 33.2 (2016) pp. 81-86
[2] Katta, R. et al, 'Diet and Dermatology: The Role of Dietary Intervention in Skin Disease' in The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology7.7 (2014) pp. 46-51
[3] Katta, R. et al, 'Diet and Dermatology: The Role of Dietary Intervention in Skin Disease' in The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology7.7 (2014) pp. 46-51
[4] Pappas, A. 'The relationship of diet and acne' in Dermato Endocrinology 1.5 (2009) pp. 262-267
[5] Ross, A.C. ‘ Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D in Institute of Medicine (US) Committee to Review Dietary Reference Intakes for Vitamin D and Calcium’ (2011)
[6] Katta, R. et al, 'Diet and acne: an exploratory survey study of patient beliefs' in Dermatology Practical & Conceptual 6.2 (2016) pp. 21-27
[7] Kucharska, A. et al, 'Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris' in Postepy Dermatology Allergology 33.2 (2016) pp. 81-86
[8] Pappas, A, 'The relationship of diet and acne' in Dermato Endocrinology 1.5 (2009) pp. 262-267

IHO- ANALYYSI

SkinConsult AI

TUNNISTA IHOSI TARPEET

ALOITA ANALYYSI