Näin valitset sopivan deodorantin herkälle iholle

Kainaloiden punoitus, kutina, pistely ja kuivuus ovat kaikki merkkejä ihon yliherkkyysreaktiosta. Näin valitset sopivan deodorantin herkälle iholle

MIKÄ ERO ON DEODORANTIN JA ANTIPERSPIRANTIN VÄLILLÄ?

Tutkimukset(1) osoittavat, että jopa 23 % naisista ja 13,8 % miehistä kokee vuosittain vähintään yhden hygieniatuotteen aiheuttaman haittavaikutuksen iholla. Itse asiassa(2) deodorantit ja antiperspirantit ovat kaksi yleisimmin testattua hygieniatuotetta. Miljoonat kuluttajat käyttävät niitä päivittäin kainaloihinsa(3) ja kokevat sen jälkeen herkkyyttä ja muita ihoärsytyksiä.

Hiki on hajutonta, ja se alkaa haista vasta, kun se reagoi iholla olevien bakteerien kanssa. Jokaisella on ihollaan bakteereja, mutta niiden reaktio hikeen on jokaisella erilainen.
Haju voidaan estää kahdella tavalla: peittämällä haju tai estämällä hikoilu.

Deodoranttia käytetään hajunpoistoon tai peittämään bakteerireaktion aiheuttama haju. Antiperspiranttia taas käytetään hikoilun estämiseen. Koostumukset on suunniteltu tukkimaan kainalohuokoset, estämään hien erittymisen ja reagoimisen bakteerien kanssa. Ei hikeä, ei bakteerireaktiota, ei hajua(3).

MIKSI KAINALOT OVAT HERKÄT?

Sekä deodoranttia että antiperspiranttia käytetään tälle herkkyydelle alttiille kehon alueelle. Kainaloiden alla oleva ohut iho voi olla erityisen herkkää, varsinkin kun alueella esiintyy hikoilua ja bakteereja. Itse asiassa kainaloiden alueella esiintyy myös suurempaa transepidermaalista veden haihtumista ja vähemmän luonnollisia kosteuttavia tekijöitä. Tämä tarkoittaa, että iho pystyy pidättämään vähemmän vettä ja kuivuu todennäköisemmin.
Tämän lisäksi toistuva parranajo tai vahaus heikentävät ihon suojakerrosta ja voivat johtaa kuivaan, hilseilevään ihoon(4). Lisäksi kainaloiden ajaminen poistaa ihoa ja sitä suojaavaa karvaa. Nämä tekijät yhdessä lämmön, kosteuden, vaatteiden aiheuttaman hankauksen ja deodorantin kanssa voivat johtaa ihoärsytykseen(3).

MITÄ DEODORANTIN AINESOSIA KANNATTAA VÄLTTÄÄ?

On tärkeää valita hypoallergeenisia deodorantteja, jotka on kehitetty ja testattu herkälle iholle. Deodoranttien sisältämillä ainesosilla, kuten Vichyn mineraalipitoisella lähdevedellä, D-pantenolilla, kookosöljyllä ja mineraaleilla, kuten natriumilla, kalsiumilla, karbonaatilla ja magnesiumilla, on herkkää ihoa rauhoittavia ominaisuuksia. On myös hyvä välttää tiettyjä eteerisiä öljyjä(5), jotka voivat pahentaa herkkyyttä, kuten tuoksuilangia (ylang ylang) ja sitruunaruohoöljyä. ”On tärkeää ottaa selvää luonnonmukaisista ihonhoitotuotteista, sillä erityisesti eteerisiä öljyjä sisältävät tuotteet voivat myös ärsyttää ihoa”, neuvoo ihotautilääkäri Nina Roos.

Lisäksi uusia teknologioita, kuten MgO:ta (magnesiumoksidia) deodorantissa, kannattaa pitää silmällä. Tämä on sama ainesosa, jota voimistelijat käyttävät imemään kosteutta käsistään, ja sen on todettu olevan tehokas antibakteerinen aine. Se pystyy neutraloimaan hajua aiheuttavia happamia molekyylejä ja ehkäisee hajua yhtä tehokkaasti kuin antiperspirantti. Tutkimukset* ovat osoittaneet, että se vähentää 30 % hajua 48 tunnin ajan viimeisen käyttökerran jälkeen. Koska magnesiumoksidi voi imeä itseensä kaksi kertaa painonsa verran vettä (neljä kertaa enemmän kuin talkki), se pitää kainalot raikkaina ja kuivina koko päivän.


*Vahvistettu aistinvaraisten in vivo -testien avulla

Herkkyyden merkkejä, jotka eivät välttämättä ilmaannu heti deodorantin käytön jälkeen, ovat usein:
●       Ihottumat
●       Polttava tunne
●       Kutina
●       Kuivat alueet

LÄHTEET:

1. Orton, DI. et al, 'Cosmetic allergy: incidence, diagnosis, and management' in Am J Clin Dermatol. (2004) 5(5) pp.327-37.
2. Uter, W. et al, 'Patch test results with patients' own perfumes, deodorants and shaving lotions: results of the IVDK 1998-2002' in J Eur Acad Dermatol Venereol. (2007) Mar; 21(3):374-9.
3. Zirwas, M. et al, 'Antiperspirant and Deodorant Allergy' in The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology (2008) Sep; 1(3): 38–43.
4. Turner, G.A, 'Impact of shaving and antiperspirant use on the axillary vault' in International Journal of Cosmetic Sciences 29.1 (2007) pp.31-8
5. Lalko, J. et al, 'Investigation of the dermal sensitization potential of various essential oils in the local lymph node assay' in Food Chem Toxicol. (2006)

 

IHO- ANALYYSI

SkinConsult AI

TUNNISTA IHOSI TARPEET

ALOITA ANALYYSI