OK

OK Cancel

Thank you

Close

Vaihdevuosien kuumat aallot syitä, oireita ja neuvoja

Aivosi sanovat kehollesi, että on todella kuuma, vaikkei itse asiassa olekaan. Siksi kehosi reagoi muun muassa hikoilemalla, aiheuttamalla epämukavaa oloa ja univaikeuksilla. Sinunhan tarvitsee vain kertoa kehollesi, ettei ole niin lämmintä ja saada kehosi viilenemään. Olisipa se näin helppoa!

Vaihdevuosiin liittyvien kuumien aaltojen syyt ja oireet. Vaikuttavatko ne myös ihoon?

Hikoillessa iho muuttuu punaiseksi, aivan kuin punastuisi – todella epämiellyttävää.

Kyllä, se vaikuttaa ihoon. Kuten edellä mainittiin, vaihdevuodet ovat erittäin monimutkainen prosessi, joka vaikuttaa moniin terveyden ja arjen osa-alueisiin.

Lyhyesti sanottuna kuumat aallot johtuvat estrogeenituotannon vähenemisestä, mikä aiheuttaa lämmönsäätely- ja verisuoniston toimintahäiriöitä. Kuumat aallot ovat äkillinen lämmön tunne, joka tuntuu useimmiten voimakkaimmalta ylävartalossa.

Naiset voivat kokea myös sydämentykytystä ja vilunväristyksiä kuumien aaltojen päättymisen jälkeen. Niiden voimakkuus ja tiheys vaihtelee.

Yöhikoilu voi joskus aiheuttaa kroonista unettomuutta, mutta miten se liittyy ihoon? Unenpuute tai heikko unenlaatu voivat vaikuttaa luonnollisiin biologisiin prosesseihin, kuten ihon suojamuurin toimintaan; kosteustasapaino vaihtelee eikä iho uudistu enää normaalisti.

Vaikuttavatko ne myös ihoon?

Kyllä, se vaikuttaa ihoon. Kuten edellä mainittiin, vaihdevuodet ovat erittäin monimutkainen prosessi, joka vaikuttaa moniin terveyden ja arjen osa-alueisiin.

Siksi on tärkeää huolehtia ihosta ennen nukkumaanmenoa, sillä se on ratkaisevaa sen hyvinvoinnille!

Tupakointi ja ylipaino voivat lisätä kuumien aaltojen riskiä.

Jotta nainen ei kärsisi yhtä voimakkaista kuumista aalloista ja niiden esiintyvyys harvenisi, kannattaa ottaa huomioon seuraavat tekijät, jotka voivat vaikuttaa haitallisesti kuumiin aaltoihin:
- Kahvin, teen ja alkoholin nauttiminen
- Tupakointi

Sekä ne tekijät, joilla on positiivinen vaikutus:
- Pidä huone viileänä
- Suihkuta kasvoillesi kylmää kasvovesisuihketta
- Käytä väljiä, kevyitä puuvilla- tai silkkivaatteita
- Ota viileä suihku tai kylpy lämpimän sijaan

VAIHDEVUOSIEN AIKANA IHOMUUTOKSET VOIVAT OLLA YHTÄ SELVÄSTI HAVAITTAVIA KUIN KUUMAT AALLOT JA VAIKUTTAA ITSELUOTTAMUKSEEN. MIKSET SIIS PYRKISI ESTÄMÄÄN NIITÄ?

Tri Karolina Kopeć

TÄRKEÄÄ MUISTAA KUUMISTA AALLOISTA

  1. Muun muassa tupakointi, alkoholin käyttö ja ylipaino lisäävät kuumien aaltojen riskiä
  2. Jotkin vaihdevuosioireet voivat aiheuttaa muita oireita: esimerkiksi kuumat aallot voivat aiheuttaa biologisia häiriöitä (esim. univaikeuksia), jotka puolestaan aiheuttavat iho-ongelmia (esim. kuivuutta, ihon herkkyyttä...).

go to top