Mitkä hormonaaliset muutokset vaihdevuosina vaikuttavat ihon muutoksiin?

Menopaussi on todella monimutkainen prosessi, joka vaikuttaa paitsi kehoon sisäisesti, myös ihoon. Kuormituksen merkit näkyvät erityisesti iholla.

Tri Karolina Kopeć

Ihotautilääkäri

Vaihdevuosien aikana hormoneissa tapahtuu paljon muutoksia

Estrogeeni ja progesteroni tekevät ihosta heleän, kimmoisan ja kosteutetun. Mutta kun munasarjojen toiminta hiipuu, näiden hormonien taso laskee.
Hormonien epätasapaino vaihdevuosien aikana aiheuttaa kollageeni- ja elastiinikuitujen heikkenemistä, mikä aiheuttaa ihon elastoosia. Myös ihon kosteusvarannot hupenevat. Tämä johtuu UV-säteistä ja siitä, että aina silloin tällöin unohdamme suojautua niiltä. Myös UV-säteily voi vaikuttaa kollageenin ja elastiinin hajoamiseen ihossa.

Estrogeenin väheneminen saattaa myös aiheuttaa kehon rasvavarantojen uudelleenjakautumista, mutta ei suinkaan oikeisiin paikkoihin...
–        Tukirasvakudos hupenee kasvojen ihon alta, kaulasta, käsistä, rinnoista ja käsivarsista, mikä aiheuttaa veltostumista.
–        Rasva keskittyy vatsaan ja/tai reisiin ja pakaroihin.

Siinäkö kaikki? Valitettavasti ei…
Myös ruskeita läiskiä ja hyperpigmentaatiota saattaa esiintyä siellä täällä.

Ravintoaineet ja happi eivät pääse ihoon

Lisäksi vaihdevuosien jälkeen naisten lisämunuaiset ja munasarjat erittävät edelleen androgeenejä. Estrogeenin puuttuessa nämä hormonit aiheuttavat muita muutoksia, kuten äänen madaltumista, karvojen ilmaantumista kasvoihin, ihon rasvoittumista ja aknea. Ei hätää, et suinkaan muutu mieheksi. Hormonit ovat kuitenkin monimutkainen asia ja vaikuttavat moniin seikkoihin niin naisissa kuin miehissäkin. Joskus ne toimivat niin hassusti, että maskuliiniset ominaisuudet saattavat korostua – mutta muutos ei toki ole kokonaisvaltainen.


TÄRKEITÄ MUISTETTAVIA SEIKKOJA

Ihon muutoksiin vaikuttavia tekijöitä ovat pääasiassa estrogeenin puute sekä ravintoaineiden ja hapen vaikeus päästä ihoon. Koska iho on elin, sen asianmukainen toiminta riippuu monesta asiasta.
Joten lähes kaikki hormonaaliset muutokset todella vaikuttavat ihoosi…

IHO- ANALYYSI

SkinConsult AI

TUNNISTA IHOSI TARPEET

ALOITA ANALYYSI