Vaihdevuodet: mitkä yleisimmät merkit kertovat ihomuutoksista?

Vaihdevuodet tuovat mukanaan muutoksia, jotka vaikuttavat niin kehoon, mieleen kuin ihoonkin. Ne ovat uuden elämänvaiheen alku – ja vaikka muutokset saattavat tuntua epämukavilta, niiden ymmärtäminen voi auttaa selviytymään niistä entistä vahvempana.

Tri Karolina Kopeć

Ihotautilääkäri

Vaihdevuosien merkit iholla

Seuraavassa artikkelissa asiantuntijamme Karolina Kopeć kertoo iholla tuntuvista ja näkyvistä muutoksista, kuten kiinteyden menettämisestä. Hän myös kertoo, miksi näitä muutoksia tapahtuu. Kaikkia näitä oireita ei välttämättä esiinny sinulla, sillä vaihdevuodet ovat hyvin yksilöllinen matka – mutta koska ne tulevat eteen jokaisella naisella, haluamme auttaa.

Vaihdevuodet ovat monimutkainen prosessi. Ne voivat aiheuttaa merkittäviä muutoksia kehossa, ihossa ja hiuksissa, ja niihin kannattaa olla valmistautunut! Ensinnäkin munasarjojen toiminnan väheneminen aiheuttaa hormonaalisen epätasapainon, joka vaikuttaa ihon luonnollisiin biologisiin prosesseihin. Solujen vaihtuvuus hidastuu, ihon uusiutumiskyky ja kosteustaso heikkenevät, kollageeni vähenee – seurauksena on turhauttavia muutoksia myös ihon laadussa. Ne ovat kuitenkin jossain määrin korjattavissa!

Hormonitasojen muuttumisen ensimmäiset merkit ovat yleensä:
·          Kuivuus – saatat huomata ihon tuntuvan joskus karhealta, kuivalta ja samealta.
·          Oheneminen – näkyviä ryppyjä on enemmän, varsinkin silmien ja suun ympärillä, ja haavojen paraneminen kestää pidempään.
·          Ihon herkistyminen – iho on usein ärtynyt ja tuntuu epämukavalta, joten ihonhoitotuotteet tulee valita entistä tarkemmin.
·          Akne – nykyiset iho-ongelmat voivat pahentua tai uusiutua, kun naishormonien taso laskee.
·          Auringon aiheuttamien vaurioiden merkit, kuten pigmenttiläiskät – jos olet nuorempana altistunut auringolle ilman suojaa, alkaa todennäköisesti näkyä nyt.
·          Veltostuva iho – kollageenin vähentyessä iho alkaa menettää kiinteyttään.
·          Mustelmia tulee helposti – tämä johtuu ihon progressiivisesta ohenemisesta, joka seuraa kollageenin, glykosaminoglykaanien (GAG) ja veden puutoksesta.
·          Kasvoihin tulee karvoja ja hiukset ohenevat – ei-toivottuja karvoja saattaa ilmaantua huulen yläpuolelle, leukalinjaan ja leukaan. Hiukset puolestaan ohenevat, ja joskus hiusraja saattaa paeta ohimoilta.

TÄRKEITÄ MUISTETTAVIA SEIKKOJA VAIHDEVUOSIEN MERKEISTÄ IHOLLA

Kehon muutokset vaikuttavat usein ihoon, sillä iho on näkyvin elimemme. Siksi on entistäkin tärkeämpää kiinnittää huomiota ihonhoitoon.

IHO- ANALYYSI

SkinConsult AI

TUNNISTA IHOSI TARPEET

ALOITA ANALYYSI