Vaihdevuodet: mikä ratkaisuksi vaginan kuivuuteen?

Nyt kun vaihdevuodet ovat alkaneet, kehossasi tapahtuu muutoksia, kuten emättimen kuivuus: tarvitseeko sitä hoitaa, vai meneekö se ohi itsestään? Vaivaan on olemassa tilapäisiä ratkaisuja ja hoitoja. Tutustutaan niihin tarkemmin?

Tri Lorraine Maitrot

Gynekologi

Esiintyykö emättimen kuivuutta vain vaihdevuosien aikana?

Emättimen kuivuus voi johtua eri syistä. Kyse voi olla fysiologisista tekijöistä, kuten hormonaalisista muutoksista tai lääkityksen sivuvaikutuksesta, tai emotionaalisista ja psykologisista syistä, kuten haluttomuudesta tai jopa ahdistuksesta. Onneksi asiaan on olemassa ratkaisuja, olipa syy mikä tahansa.
Tärkeintä on kuitenkin keskustella asiasta ja pyrkiä selvittämään, mikä on epämukavuuden syy.

Miksi emättimen kuivuutta esiintyy vaihdevuosien yhteydessä?
Emättimen kuivuus on erittäin yleistä vaihdevuosien yhteydessä. Emättimen limakalvot ovat erittäin herkkiä estrogeenihormonin tason laskulle. Ne ohenevat progressiivisesti ja menettävät joustavuuttaan varsinkin kollageenin ja rasvakudoksen vähenemisen vuoksi. Emättimen kuivuus lisääntyy vuosien mittaan, ja seurauksena voi olla polttelu, ärsytys ja kipu seksin aikana tai infektiot. Se myös vaikuttaa virtsaamisongelmiin.

25–50 prosentilla naisista esiintyy vaginan kuivuutta vaihdevuosien aikana
Ratkaisuja on monia: jos lääkäri määrää hormonihoitoa, se auttaa vaginan kuivuuteen. Estradioliin perustuvista paikallisista hoidoista, kuten emätinpuikoista, -renkaista ja -voiteista, voi olla apua. Jos estrogeenihoitoa ei haluta tai suositella, liukuvoiteet ja emätintä kosteuttavat tuotteet voivat helpottaa oireita tilapäisesti. Viime aikoina E-vitamiinia on käytetty vaginan kuivuuden vähentämiseen. Nämä paikalliset hoitokeinot ovat kuitenkin tilapäisiä ratkaisuja, ja niiden teho lakkaa, kun potilas lopettaa niiden käytön.

Emättimen kuivuus on yleistä ja turhauttavaa, mutta epämukavuuden lievittämiseen on ratkaisuja. Jos kosteuden puute aiheuttaa yhdyntäkipuja, keskustele lääkärisi kanssa mahdollisista ratkaisuista.

Tärkeitä muistettavia seikkoja
● Fakta: vaginan kuivuus on tyypillistä vaihdevuosien aikana
● Vinkki: hormonihoidoista, liukuvoiteista ja kosteuttavista tuotteista voi olla apua käytettynä päivittäin ja pitkällä aikavälillä

LÄHDE:
1. Pastore LM, Carter RA, Hulka BS, Wells E. Self-reported urogenital symptoms in postmenopausal women: Women’s Health initiative. Maturitas. 2004; 49(4):292-303.

IHO- ANALYYSI

SkinConsult AI

TUNNISTA IHOSI TARPEET

ALOITA ANALYYSI