Mikä on postmenopaussi? Merkit, terveys, iho ja vinkkejä

Kun kuukautiset ovat lakanneet, vaihdevuodet ovat ohi – kuten myös monet sivuvaikutukset, joita tämä kehon muutosvaihe tuo mukanaan. Kun siirryt uuteen elämänvaiheeseen, on hyvä tietää, mitä merkkejä postmenopaussi tuo mukanaan kehon ja ihon kannalta

Vaihdevuosien jälkeen: 12 kuukautta ilman kuukautisia

Vaihdevuosien jälkeen – eli kun kuukautisia ei ole ollut 12 kuukauteen – munasarjat eivät enää vapauta munasoluja eivätkä tuota estrogeeniä. Keskimäärin näin käy noin 51(1) vuoden iässä, ja sen jälkeen vaihdevuodet on ohi. Mikä helpottavaa, hormonitoiminta muuttuu tällöin vakaammaksi. Mahdolliset perimenopaussin aikana kokemasi oireet loppuvat, ja kun kuumista aalloista ja mielialan vaihteluista ei enää tarvitse kärsiä, olo on yleisesti ottaen tasapainoisempi. Osteoporoosin ja muiden terveydellisten ongelmien riski kasvaa naisilla vaihdevuosien jälkeen, joten nämä kehon pysyvät muutokset antavat aihetta käydä säännöllisesti terveystarkastuksessa. Mutta kun pidät huolta kunnostasi, terveydestäsi ja ravinnostasi, voit itse asiassa nostaa energiatasojasi aloittaessasi tämän uuden luvun.


Vakaampi hormonitoiminta vaihdevuosien jälkeen

Vaihdevuosien jälkeen hormonitaso vakiintuu, ja samalla estrogeenin tuotannon vähenemiseen liittyvät oireet päättyvät. Tällaisia oireita ovat esimerkiksi uupumus, yöhikoilu, kuumat aallot, emättimen kuivuus, mielialan vaihtelut ja kuivempi iho. Kun kehosi mukautuu tähän uuteen tasapainoon, saatat jopa havaita olevasi energisempi kuin vuosiin. Monilla naisilla esiintyy myös vähemmän särkyjä, kipuja, uniongelmia, ahdistusta ja painon vaihtelua, kun vaihdevuodet on ohi.

Vaihdevuosien jälkeiset ilmiöt ja terveysriskit

Osteoporoosi on luun tiheyden vähenemistä, joka aiheuttaa luiden haurastumista ja siten altistaa luunmurtumille. Naissukupuoli lisää osteoporoosin riskiä. Vaihdevuodet ohittaneilla naisilla estrogeenin puute voi vaikuttaa negatiivisesti, sillä kyseisellä hormonilla on merkittävä rooli luuston terveyden kannalta. Osteoporoosia voi torjua monipuolisella ruokavaliolla, joka sisältää runsaasti luustoa ravitsevia kalsiumpitoisia maitotuotteita ja lehteviä vihreitä kasviksia. Lisäksi ruokavaliossa on hyvä olla rasvaista kalaa, joka sisältää D-vitamiinia ja edesauttaa kalsiumin imeytymistä kehoon. Säännölliset lääkärintarkastukset ovat tärkeitä; tarvittaessa lääkäri voi määrätä kalsium- ja D-vitamiinilisän. Myös painoharjoittelu voi auttaa vahvistamaan niin luita kuin lihaksiakin.

Estrogeenin puute vaikuttaa myös sydämeen. Monilla vaihdevuodet ohittaneilla naisilla onkin sydämen tykytyksiä tai sydänsairauksia, jotka voivat aiheuttaa kohonneen sydänkohtausriskin. On ehdottoman tärkeää käydä säännöllisesti lääkärintarkastuksessa, ja jos elämäntapasi ovat olleet epäterveelliset (esimerkiksi jos tupakoit tai ruokavaliosi sisältää paljon rasvaa), ei ole koskaan liian myöhäistä tehdä muutoksia. Terveellinen, monipuolinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta auttavat pitämään sydämen hyvässä kunnossa ja vähentämään sydämeen liittyvien terveysongelmien riskiä myöhemmissä elämänvaiheissa. Mitä tulee liikuntaan, 150 minuuttia viikossa jaettuna kolmeen harjoituskertaan on ihanteellinen määrä(2).


Iho vaihdevuosien jälkeen

Perimenopaussin aikana tapahtuu ihomuutoksia: ihosta tulee kuivempi, se menettää tiheyttään ja kimmoisuuttaan ja veltostuu. Vaikka nämä muutokset ovat pysyviä, niihin voi vaikuttaa eri tavoilla. Joidenkin ikääntymisen merkkien ilmaantumista vastaan voidaan taistella terveellisellä ruokavaliolla ja aurinkosuojalla. Ihonhoitotuotteet voivat auttaa ihon hyvinvointia vaihdevuosien jälkeen.

Tuotteiden tulee olla ravitsevia, sillä vaihdevuosien jälkeen ihossa voi olla niitä edeltävään tilanteeseen verrattuna paljon vähemmän talia, joka on välttämätöntä ihon hyvän kunnon ja suojautumiskyvyn kannalta. Valitse vaihdevuosien jälkeen täyteläisempiä voiteita, jotka ravitsevat intensiivisesti aamuin illoin.

Aktiivisten ainesosien sisällyttäminen anti-age-ihonhoitorutiiniin on hyödyllistä, jotta iho pysyy hyvinvoivana, vahvana ja kiinteänä pidempään. Nämä aktiiviset ainesosat ihonhoidossa, kuten PROXYLANE-ainesosa, vaikuttavat kiinteyden puutteeseen ja juonteisiin. 

Harkitse seerumin lisäämistä ihonhoitorutiiniisi, jotta ihosi saa runsaasti kosteutta ennen päivä- tai yövoiteen käyttöä. Voit tehostaa tämän vaiheen vaikutusta ihonhoitorutiinissa hieromalla seerumin iholle napakoin, ylöspäin suuntautuvin liikkein, mikä stimuloi verenkiertoa ja edistää imeytymistä.

Sopeutuminen uuteen elämänvaiheeseen

Kehon suuret muutokset ovat takana, ja vaihdevuosien jälkeinen aika on otollista pohdiskelulle ja sopeutumiselle. Kun fyysinen ja henkinen tasapaino palautuvat, harkitut elämäntapavalinnat voivat auttaa sopeutumaan tähän uuteen elämänvaiheeseen sekä edessä oleviin moniin onnellisiin vuosiin.


LÄHTEET:
1. Vichy, Ménopause, mode d’emploi, p11
2. http://www.heart.org/en/health-topics/consumer

IHO- ANALYYSI

SkinConsult AI

TUNNISTA IHOSI TARPEET

ALOITA ANALYYSI