Miksi joillakin kasvojen alueilla alkaa kasvaa karvoja vaihdevuosien aikana?

Vaihdevuosien aikana naishormonien taso laskee. Tällöin hormonit voivat olla epätasapainossa. Tietenkin pysyt upeana naisena – vaihdevuodet ovat luonnollinen vaihe elämässäsi. Tästä on kyse.

Tri Karolina Kopeć

Ihotautilääkäri

Miten vaihdevuodet vaikuttavat ei-toivottujen karvojen kasvuun?

Karvatupet tuottavat erilaisia karvoja. Kaikenikäisillä naisilla on kasvoillaan karvatuppia, joista tavallisesti kasvaa pehmeitä ja huomaamattomia karvoja.

Karvoitusta voi ilmaantua huulten yläpuolelle, leukalinjaan ja leukaan, kun naishormonien taso laskee vaihdevuosien aikana. Naisen keho tuottaa myös pieniä määriä testosteronia. Lisäksi lisämunuaiset tuottavat pieniä määriä mieshormoneja naisen koko elämän ajan. Vaihdevuosien aikana mies- ja naishormonit voivat siis olla epätasapainossa. Jos mieshormoneja on suhteessa liikaa, tämä voi aktivoida näkyvämpien karvojen kasvua kasvoissa.

British Journal of Dermatologyn mukaan vaihdevuosien ohittaneiden naisten ryhmässä:
– 39 prosentilla ilmeni kasvojen karvojen liikakasvua, useimmiten leuassa.
Menopausal Healthissa vuonna 2009 julkaistussa raportissa puolestaan esitettiin seuraavat tulokset 656 amerikkalaisnaisesta, joiden iät olivat 50–79:
– Ylimääräisiä kasvojen karvoja esiintyi 33 prosentilla 50–59-vuotiaista naisista
– Sekä 54 prosentilla 60–69-vuotiaista naisista.


Tällaiset karvat eivät välttämättä kuulosta toivottavilta, mutta ne ovat kuitenkin yleisiä – niistä on olemassa faktatietoa ja niihin on saatavilla ratkaisuja!

39 prosentilla naisista esiintyy kasvojen karvojen liikakasvua

Hyvä uutinen on se, että tähän pulmaan on hoitovaihtoehtoja pulman vakavuudesta riippuen. Jos karvojen kasvu on liiallista ja häiritsevää, voit harkita karvojen poistoa. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi vahaus tai karvanpoisto laserilla. Karvoista siis pääsee kyllä tarvittaessa eroon!

TÄRKEITÄ MUISTETTAVIA SEIKKOJA

Vaihdevuosien aikana on tavallista, että kasvoihin ilmaantuu karvoja. Itse asiassa se on luonnollista, sillä karvojen kasvu liittyy hormoneihin – ja vaihdevuosien aikana hormonitoiminta vaihtelee.

Ratkaisu on esimerkiksi laser – valitse itsellesi sopivin vaihtoehto ja keskustele asiasta lääkärisi kanssa!

IHO- ANALYYSI

SkinConsult AI

TUNNISTA IHOSI TARPEET

ALOITA ANALYYSI