Valosaaste ja ikääntyvä iho: UV-suojauksen merkitys

Olet luultavasti tietoinen UV-säteilyn vaikutuksesta ihoon, mutta tunnetko valosaasteen vaikutukset? Lue lisää aiheesta.

Mitä valosaaste on ja miten se vaikuttaa ihoon?

Valosaaste määritellään UV-säteiden ja ilmansaasteiden yhdistelmänä ja on suhteellisen uusi löytö ihonhoitotutkimuksen saralla. Sen vaikutuksia ei tunneta hyvin, mutta ensimmäiset tutkimukset viittaavat siihen, että nämä kaksi ihoon vaikuttavaa tekijää aiheuttavat yhdessä enemmän vahinkoa.

Ei ole olemassa kliinisiä tutkimuksia, jotka paljastaisivat erityisiä oireita, jotka liittyisivät yksinomaan valosaasteeseen.
Tutkijat ovat kuitenkin havainneet merkittäviä yhteyksiä UV-säteiden ja kaupunkiympäristöön liittyvien korkeiden ilmansaastetasojen välillä. Rekonstruoidulla iholla tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että ilmansaasteet korostavat ja pahentavat liialliseen UV-altistukseen liittyviä vaurioita[1].
 

Ihosoluilla tehdyissä tutkimuksissa havaittiin, että solut, jotka altistuivat saastehiukkasille ennen kuin ne altistuivat tyypilliselle annokselle UVA-säteilyä[2], kärsivät lisääntyneestä oksidatiivisesta stressistä ja mitokondrioiden vaurioitumisesta.
Lisäksi jotkin UV-säteilyyn liittyvät sairaudet näyttävät olevan vakavampia ja/tai yleisempiä saastuneissa kaupunkiympäristöissä, kuten otsan alueen ongelmat ja pigmenttihäiriöt, vaikka tätä ei ole vielä todistettu lopullisesti. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää, että kaupungeissa asuvat suojaavat ihonsa näiltä ulkoisilta haittatekijöiltä.

Ainesosat valosaasteita vastaan

Ensimmäistä kertaa tutkimuksissa on löydetty todistettu yhteys UVA-suojan ja valosaasteen aiheuttamien vaurioiden vähenemisen välillä (in vitro -testit). Näin ollen on sanomattakin selvää, että suojakertoimen käyttö on ensimmäinen keino suojautua valosaasteelta. Päivittäisen aurinkosuojan täydentämiseksi on olemassa muutamia tärkeitä ainesosia, joihin tuotteissa kannattaa kiinnittää huomiota.

Tutkimukset osoittavat myös positiivista korrelaatiota valosaasteen ja ihon kohonnutta oksidatiivista stressiä ilmaisevien merkkien välillä.
Jos käytät suojakerrointa, jossa on runsaasti antioksidantteja sisältäviä ainesosia, se ei ainoastaan suojaa ihoa valosaasteiden aiheuttamilta vaurioilta, vaan auttaa myös vähentämään oksidatiiviseen stressiin liittyvää ennenaikaista ikääntymistä.

Baicalin on antioksidanttinen juuri, jota käytetään yleisesti perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä ja joka auttaa häivyttämään pigmenttiläiskiä – yksi näkyvimmistä ikääntymisen ja auringon aiheuttamien vaurioiden merkeistä. Myös E-vitamiini suojaa oksidatiiviselta stressiltä[3].

Vichyn mineraalipitoinen lähdevesi taas vahvistaa ihoa ympäristön haittatekijöitä vastaan.

LÄHTEET:
[1] Soeur, J. et al, ‘Photo-pollution stress in skin: Traces of pollutants (PAH and particulate matter) impair redox homeostasis in keratinocytes exposed to UVA1’ in Journal of dermatological science 86.2 (2017) pp. 162-169
[2] Equivalent to average daily dose of pollution in Paris, France, April (year to be added)
[3] Nachbar, F. et al, ‘The role of vitamin E in normal and damaged skin’ in Journal of molecular medicine 73.1 (1995) pp. 7-17

IHO- ANALYYSI

SkinConsult AI

TUNNISTA IHOSI TARPEET

ALOITA ANALYYSI