OK

OK Cancel

Thank you

Close

Vichy Auvergnessa – Siksi palaamme aina kotiin OSA 1

 
 

Vichyn kaupunki ranskalaisella Auvergnen alueella on vulkaanisineen lähteineen ollut erinomainen kohde ihonhoitotuotteille ja hyvinvoinnille vuosisatojen ajan. Lähde mukaamme matkalle takaisin sinne, mistä kaikki alkoi. Olemme matkalla Vichyyn tutustuaksemme paikan ihmisiin, ruokaan, upeaan luontoon sekä ymmärtääksemme ihonhoitosalaisuudet, jotka kaupunki pitää sisällään ja joiden takia modernit ranskalaisnaiset, näyttelijät ja muoti-ikonit yhä pyhiinvaeltavat tänne.

On helmikuun loppu ja Pariisissa hieman Seinen pohjoispuolella sijaitseva Gare de Bercyn juna-asema kuhisee elämää. Tuoreen espresson tuoksu aseman kahviosta ympäröi meidät vastustamattomasti nyt junaliput ostettuamme ja odotusaika ennen lähtöä antaa meille mahdollisuuden hengähtää. Pianon koskettimien soinnut helähtelevät kauniisti marmoripintaisessa odotustilassa olevasta pianosta, jonka asematyöntekijät ovat sinne asettaneet. Satunnainen kanssamatkaaja on istuutunut pianon eteen ja taiteelliset sävelet muistuttavat meidän olevan ’kaupunkien kaupungissa’, missä arvostetaan tällaisia asioita.

 
 

Olemme saapuneet eilen illalla Tanskasta ja olemme juuri matkalla kohti Vichyn kaupunkia ranskalaisella Auvergnen alueella – VICHYN kotipaikalla. Olen matkustanut Ranskassa aiemminkin, mutta ainoastaan Bourgognen alueella pohjoisemmassa sekä pitkin ranskalaista Välimeren rannikkoa etelässä. Itse asiassa en ole koskaan aiemmin ajatellut viettäväni lomaa täällä mystisemmässä Auvergnessa. Junan matkatessa pitkin Seineä etelään kohti kohdettamme, joka sijaitsee 360 km Pariisista kaakkoon, minulle valkenee, että minulla ei ole hajuakaan, mikä meitä odottaa tästä eteenpäin.

Nukkuvat vihreät jättiläiset

Pari tuntia kuluu siivillä ja ohitamme jotain, mikä näyttää mereltä Pariisin eteläpuoleisella alueella. Yhtäkkiä vuorten silhuetit piirtyvät horisonttiin. Olemme menossa kohti Régional des volcans d’Auvergne -nimistä aluetta. Auvergnea peittävät tiheästi 70 000 vuotta sitten syntyneet tulivuoret, jotka ovat sittemmin kuluneet pehmeästi kaartuviksi ruohon peittämiksi magmahuipuiksi. Näitä huippuja kutsutaan ranskaksi nimellä Puys, ja ne ovat välttämättömiä VICHYlle.

Les Puysin vettä Vichyssä on pidetty hyvin erityisenä siitä lähtien kun roomalaiset löysivät sen parantavat ominaisuudet 52 vuotta eKr. Luonnollisessa ja pitkässä prosessissa, jossa sadevesi tihkuu seitsemän vulkaanisen maakerroksen läpi ja kuumentuu neljä kilometriä syvässä lämpöaktivaatiossa, tulee siitä puhdistettua ja 15 mineraalilla kyllästettyä, ennen kuin se saavuttaa pohjaveden. Läpi historian paikalliset ovat havainneet, että vesi edistää kaikkea ihon hyvinvoinnista parempaan ruoansulatukseen.

 
 

Koska meidät on lähetetty leVICHYmag-lukijoiden uskottuina lähettiläinä, olemme hyvin onnekkaita saatuamme kutsun vierailla Vichy Spa Hôtel Les Célestinissä – yhdessä Euroopan upeimmista kylpyläkohteista. Saapuessamme meidät ottaa lämpimästi vastaan viehättävä hotellin johtaja Delphine. Helppoudella ja hienovaraisuudella, jonka melkein vain ranskalainen taitaa, meidät majoitetaan ihanan tilavaan huoneeseen kuudenteen kerrokseen, mistä on näkymä siniselle taivaalle ja Napoleon III:n puistoon kauniin Allierjärven rantamilla.

Hotellilta on suora kulku itse kylpylärakennuksen. Mutta ennen kuin antaudumme kylpylän syleilyyn, olemme huomiselle haastaneet toisemme vaellukselle lähellä Puy de Dômea – yhtä Auvergnen korkeinta tulivuorta. Nopean kasvisillallisen jälkeen, mikä koostui brie-juustolla kuorrutetuista munakoisoista rapeaksi grillatuilla leivillä läheisessä paikallisessa bistrossa, menemme aikaisin nukkumaan saadaksemme hyvät yöunet.

Kun seuraavana aamupäivänä ajamme Vichystä pienellä vuokratulla valkoisella Fiat 500:llamme, emme pysty välttelemään katumusta ajatuksesta, että olemme uhonneet yrittää päihittää toisemme, ja täten päätyneet kauhean pitkälle vaellusreitille. Mutta jälkikäteen pikkuteiden johdateltua meidät yli 100 kilometriä pitkään Parc naturel régional des Volcans d’Auvergne - kansallispuistoon, kaikki epäilymme katoavat. Miten kaunista!

 
 

Kansallispuisto on Euroopan suurin ja niin valtava, että myöhäinen iltapäivä koittaa, ennen kuin saavutamme vihdoin vaelluskohteemme – tulivuorijärvi Le Lac de Guéryn. Olemme nyt niin korkealla, että lämpötila on laskenut Vichyn mukavasta 15 asteesta hyvän matkaa pakkasen puolelle täällä ylhäällä. Lumi ympäröi vuorenhuippuja ympärillämme, paksua jäätä kilometrin mittaisen järven pinnalla rikkovat vain lämpimät mineraalilähteet paikka paikoin ja purppuranvärinen auringonlasku, joka vaelluksen aikana piirtyy järven ympärille, on niin upea että se epäilemättä tuntuu elämänkokemukselta.

Kymmenen tuntia hotellista lähdön jälkeen saavumme takaisin – väsyneinä mutta tyytyväisinä päivän tapahtumista. Juttelemme teekupin äärellä hotellin baarissa seuraavan päivän suunnitelmista, jotka koostuvat spa-hoidoista, haastatteluista ja Vichyn kaupunkiin tutustumisesta.

Tule mukaan, kun toinen osa matkakertomuksestamme Vichyyn julkaistaan ensi viikolla. Liity mukaan hoitoihin yhdessä Euroopan hienoimmista kylpylöistä. Koe todellinen ranskalainen gourmetkeittiö kulissien takana. Pääset myös mukaan, kun maistamme terveellistä hiilihapotettua lähdevettä kylän julkisessa pullotushallissa.

go to top