Miten hilseestä pääsee eroon nopeasti?

Hilse on yleinen huolenaihe. Lue asiantuntijan neuvot siitä, miten päästä eroon hilseestä ja pitää hiuspohja terveenä. Heti seuraavasta hiustenpesusta lähtien.

Mitä on hilse?

Hilse eli seborrooinen dermatiitti on hiuspohjan vaiva, jota esiintyy 40–60 prosentilla aikuisista maailmanlaajuisesti(1). Kyseessä on hiuspohjan liiallinen kuoriutuminen, jossa yhden solun (kypsän korneosyytin) sijaan hiuspohja synnyttää laajempia, näkyviä keskittymiä, joissa on satojatuhansia soluja. Laajassa tutkimuksessa, johon osallistui 20 000 15–75-vuotiasta naista, havaittiin hilseen olevan yleisintä 15–34-vuotiaana ja sen esiintyvyyden vähenevän 45 ikävuoden jälkeen(2).

Hiuspohjan mikrobiomi ja hilse
Jotta voisimme ymmärtää hilseen syntymistä, on ensin tiedettävä, että hiuspohja on oma ekosysteeminsä. Jokaisella neliösenttimetrillä on 10 000 – 100 miljoonaa mikro-organismia – pääasiassa bakteereja ja hiivaa(3). Tätä ekosysteemiä kutsutaan hiuspohjan mikrobiomiksi. Tutkijat ovat tunnistaneet mikro-organismin, jolla on merkittävä rooli hilseen syntymisessä: Malassezia-niminen hiiva. Jos henkilöllä on hilsettä, tämä kertoo siitä, että kyseinen hiiva dominoi hiuspohjaa(4).

Eri hilsetyyppien tunnistaminen
Hilsetyyppejä on kahdenlaisia. Kuiva hilse ja rasvainen hilse eli hiuspohjan taliköhnä. Kuiva hilse ilmenee ohuina vaaleina tai harmaina hiukkasina, joita yleensä putoilee runsaasti.  Rasvainen hilse eli taliköhnä on sen sijaan paksumpaa ja tarttuvampaa, ja hiutaleet kertyvät toistensa päälle. Sitä esiintyy, kun hiuspohjassa on talin liikatuotantoa.  Taliköhnä on yleensä uusiutuva vaiva, koska tali edistää Malassezia-hiivan kehittymistä, mistä syntyy ikävä kierre. Molemmat hilsetyypit voivat aiheuttaa hiuspohjan kutiamista, joskaan näin ei aina käy.

Mistä hilse johtuu?
Hilse voi johtua eri syistä.  Ensiksi on tärkeää varmistaa, ettei kyse ole psoriasiksesta. Tässä tulehduksellisessa ihosairaudessa runsasta hilseilyä voi esiintyä punoittavien ihoalueiden yhteydessä. Eri tekijät: esimerkiksi stressi, hormonaaliset muutokset, ihon pH-tasapainon häiriö ja hiuspohjan kuivuminen lämmityksen vuoksi talvella voivat aiheuttaa liiallista talin tuotantoa, joka liittyy hilseeseen. Itse asiassa talvi on yleensä “hilsekausi” leudoilla alueilla(5), kun taas esimerkiksi Thaimaassa kuiva kausi lisää hilseen esiintyvyyttä(6).

Miten hilseestä pääsee eroon nopeasti?

On tärkeää palauttaa hiuspohjan mikrobiomin tasapaino
Keskeytä hiustuotteiden käyttö, jotka ovat liian agressiivisia hiuspohjallesi, jotta hiuspohja ei kuivu entisestään. Hiuspohjan kuivuuden seurauksena on talin liikatuotanto, mistä syntyy hiivalle otollinen epätasapaino. Liian agressiivinen peseminen voi aiheuttaa herkkyyttä ja voi saada hilseilyn jälleen yltymään. Anna siis hiuspohjallesi tauko liiallisesta pesusta. Voit myös vähentää liiallista muotoilutuotteiden käyttöä toistaiseksi. Siirry käyttämään hilseshampoota, joka rauhoittaa ärtynyttä hiuspohjaa.

 

Valitse aktiivisia ainesosia sisältävä hilseshampoo
Kun hankit hilseshampoota, valitse koostumus, jonka ainesosien on osoitettu toimivan hilseeseen. Esimerkiksi Vichy-hilseshampoot sisältävät aktiivisena ainesosana seleenisulfidia, joka alkaa poistaa hilsettä hiuspohjasta heti ensimmäisestä pesukerrasta lähtien. Hilseshampoo rauhoittaa kutisevaa hiuspohjaa heti ensimmäisen käyttökerran jälkeen. Sekä hiuksissa, että hiuspohjassa oleva hilse vähentyy toisesta käyttökerrasta alkaen Malassezia-hiivan vähentymisen myötä ja hiuspohjan luonnollinen tasapaino säilyy ennallaan. Hilseshampoiden käyttäminen auttaa nopeasti pääsemään eroon hilseestä.

 

Huuhtele pesun jälkeen hiuspohja huolella
Kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, miten peset hiukset. Muista huuhdella hiukset perusteellisesti pesun jälkeen. Varo voimakasta altistumista auringolle, sillä se voi kuivattaa hiuspohjaa ja aiheuttaa hilseilyä. Valitse hiuspohjallesi sopivia koostumuksia. Jos hilsettä esiintyy edelleen, käänny ihotautilääkärin puoleen.

 

1. D Saint-Leger. Dandruff (Pityriasis capitis simplex): of yeasts and men. Julkaisussa: The science of hair care. C Bouillon and J Wilkinson Eds. Taylor and Francis, Boca Raton London New York Singapore. Luku 21, 609-632, 2005. Sekä J R Schwartz et al. A comprehensive pathophysiology  of dandruff and Seborrheic Dermatitis - towards a more precise definition of scalp health. Acterdermvenerol 2013.
2. Lähde: Beauty trackWomen 12 pays (2016) & beauty track Men 6 pays (2013), IPSOS pour L’Oréal Recherche. Focus Europe et USA: more than 20000 femmes, 15 à 75 ans. b. Bilan antipelliculaires - CMI- mai 2012.
3. Saint-Léger, Clavaud C. et al., The Human Scalp and Related Cosmetic Care Products, Basic Science for Modern Cosmetic Dermatology, Penguin books, 13: 167-178, 2015.
4.Mc Ginley et al. Quantitative microbiology of the scalp in non dandruff, dandruff, and seborrheic dermatitis. J Invest Dermatol, 64:401405, 1975.
5. Robbins C.R. et al., Dandruff, Scalp flaking and Scalp Care, Chemical and Physical Behaviour of Human Hair, Springer, 5th ed., 6:11, 420, 2012.
6. Harding C. R.et al., Dandruff: a condition characterized by decreased levels of intercellular lipids in scalp stratum corneum and impaired barrier Function. Arch Dermatol Res. 294: 167-178, 2015.

IHO- ANALYYSI

SkinConsult AI

TUNNISTA IHOSI TARPEET

ALOITA ANALYYSI