OK

OK Cancel

Thank you

Close

Kombucha – puuttuva palanen pohjoismaisessa keittiöstä

Læsk! Tuotemerkki, jota on syytä pitää silmällä, jos olet kiinnostunut uusista kombucha-terveyssuuntauksista. Olemme vierailleet tanskalais-amerikkalaisessa kombucha-luomupanimossa Vesterbrogadella. Laatutietoiset yrittäjät Line Hoff ja Eric Sponseller ovat laittaneet tämän virkistävät juoman pohjoismaiseen muotoon sekä hienoihin trendikkäästi suunniteltuihin pulloihin. Kaikki alkoi unelmasta mullistaa juomamarkkinoita. Sopusoinnussa uuden pohjoismaisen keittiön kanssa.

Kun kävelee Vesterbrogade numero 39: n ohi, pimeät ikkunat eivät millään lailla paljasta, että täällä sijaitsee menestyvä panimo. Paikassa on aiemmin toiminut vietnamilainen ravintola, mutta kuluneen vuoden aikana paikka on muuttunut Læsk-tuotemerkin pääkonttoriksi. Moderni panimo, luova työpaja sekä kahden perustajan ja harrastajan 30-vuotiaan Line Hoffin sekä 33-vuotiaan Eric Sponsellerin toimisto. Keskellä entisen ravintolan huonekaluja, café au lait -kylttejä ja maalauksia aasialaisista naisista, sijaitsee suuri moderni neuvottelupöytä, ”Täällä työskentelemme noin 16 tuntia päivässä,” sanoo amerikkalaiselta kuulostava Eric ironisesti hymyillen. Ei epäilystäkään siitä, että täällä tehdään töitä ahkerasti, mutta Line ja Eric säteilevät myös ainutlaatuista energiaa ja intoa, jonka vaistoaa ihmisistä, jotka todella rakastavat sitä mitä tekevät.

Resepti erityiseen juomaan

Kombucha on verrattain uusi terveystrendi Tanskassa. Juoma on lähtöisin Aasiasta ja sen synty voidaan ajoittaa aikaan ennen ajanlaskumme alkua. Yhdysvalloissa juoma on tunnettu markettien hyllyiltä 1990-luvun alusta asti. Siksi kombucha ei ole uutuus amerikkalaissyntyiselle Eric Sponsellerille. ”Tiesin mitä se oli, mutta en itse juurikaan juonut sitä. Aloin itse asiassa tehdä kombuchaa itse, koska sain lahjaksi Scobyn, jota käytetään fermentointiin.” Tämä niin kutsuttu Scoby on symbioottinen viljelmä hyödyllisiä bakteereja ja hiivaa, eräänlaista kombuchasientä, joka fermentoi teetä. Teen fermentoinnilla muunnetaan suurin osa sokerista alkoholiksi, joka vuorostaan muunnetaan orgaaniseksi hapoksi. Tuloksena on alkoholiton, kupliva, raikas ja kirpeä virvoitusjuoma, jonka sokeripitoisuus on alhainen  Tilat muistuttavat vähän kohtausta suoraan Liisa ihmemaassa -elokuvasta. Jättiläismäisiä hillopurkkeja muistuttavat lasit ovat rivissä varustettuina valkoisilla paperimerkeillä, jotka kertovat teen tuotantovaiheesta. Lasien sisällä on käymässä keltaista ja pinkkiä kombuchaa, jossa väriä vastaava kombichasieni on myös sisällä.

Ensimmäinen siemaus

Kääntääksemme kellot takaisin alkuun tarvitsemme matkan New Yorkiin. Kahdeksan vuotta sitten kaksi Læsk-partneria tapasivat toisensa. Line ja hänen serkkunsa olivat CouchSurfing-matkalla Yhdysvalloissa ja tapasivat Ericin, kun he asuivat parin hänen kaverinsa sohvalla. Mutta se oli oikeastaan vasta kaksi vuotta myöhemmin, kun Line löysi kombuchan työharjoittelunsa aikana arkkitehtitoimistossa Isossa Omenassa. Yhtenä päivänä arkkitehtitoimistolla Line huomasi yhtäkkiä palaavansa yhä uudelleen pulloon, joka hänellä oli jääkaapissa – siinä luki kombucha. ”Mitä ihmettä tämä on!? Ajattelin ensin. Se maistui oudolta, ei huonolta, mutta erilaiselta ja tavallaan käyneeltä,” hän naurahtaa sille hieman, ja jatkaa ”otin kulauksen ja laitoin sen pois. Mutta siinä oli jotain, että kun aloitin juomisen en voinut lopettaa. Aloin kaivata tätä kirpeää juomaa, kotona kun oli vain sokeripitoisia juomia kuten limonaadeja. Sekä olin myös sitä mieltä että sain paremman tunteen vatsassani.”

Kombuchan ominaisuudet

Line ei ole yksin saadessaan mukavan tunteen juomalla kombuchaa. Tämä vaikutus on tehnyt kombuchasta kautta historian suositun juoman monissa osissa maailmaa. Kombuchalla nimittäin sanotaan olevan monia hyviä ominaisuuksia. Ruoansulatuksen parantaminen on yksi niistä, kun fermentaatio muodostaa erityisiä hyödyllisiä entsyymejä, vitamiineja ja probioottisia bakteereja. Mutta myös suhteessa ihoon kombuchalla on positiivisia ominaisuuksia. Siksi tutkijat VICHYn takana ovat työskennelleet useita vuosia kehittääkseen uuden IDÈALIA-sarjan, joka sisältää kombuchaa. Terveellinen juoma ja hyvä iholle – juuri oikea meille täällä leVICHYmagin toimituksessa.

Uutuus pohjoismaisessa keittiössä

Palatessaan kotiin New Yorkissa oleskelunsa jälkeen, Line tunsi jotain puuttuvan. Hän etsi kombuchaa, mutta ei löytänyt sitä mistään. Hän oli pitänyt yhteyttä Ericiin ja yhtenä päivänä he puhuivat yhdessä Skypessä. Eric asui tuolloin Etelä-Afrikassa, jossa hän yhä teki kombuchaa kotikeittiössä. Osittain sekä tarpeesta että uteliaisuudesta myös Line yritti valmistaa kombuchaa ja tulos oli jopa parempi kuin mitä hän maistoi New Yorkissa. Vähemmän käynyt ja hienompi maku. Puhelun aikana Line mainitsi Ericille, että tämän pitäisi tulla Tanskaan ja että heidän pitäisi alkaa myydä kotitekoista kombuchaa, ”Aluksi vitsailin, että Tanska tarvitsee meidän kombucha-vallankumoustamme vaihtoehtona virvoitusjuomille. Jos tarkastellaan uuspohjoismaista keittiötä, innovaatioiden määrä on räjähtänyt viimeisen kymmenen vuoden aikana. Meillä on monia lahjakkaita kokkeja, jotka jännittävissä ruokalaboratorioissaan tekevät herkullisia ja kokeellisia ruokia pohjoismaisista ainesosista. Sekä tässä yhteydessä myös tarve kokiksen vaihtoehdolle! Jotain jännittävää on puuttunut alkoholittomien juomatuotteiden markkinoilta”, sanoo Line, ja alussa he kaksi keskustelivat usein tästä ”raosta”, jonka he kokivat kombuchan voivan täyttää markkinoilla.

Hiljainen vallankumous muotoutuu

Eräänä päivänä Eric lähetti Linelle pitkän sähköpostin. Hän oli levoton Etelä-Afrikassa ja hänen mielestään heidän pitäisi tehdä unelmistaan totta. Kun Line lähti mukaan ajatukseen, Eric tuli Tanskaan ja suunnittelu saattoi alkaa. Læsk perustettiin syksyllä 2015 ja sai nopeasti tuulta alleen. Tilat, jossa tapaamme heidät ovat olleet puitteet seikkaululle tähän mennessä ja tässä ympäristössä he ovat itse tehneet kaiken. Hankinnasta ja viranomaishyväksynnästä tuotantoon ja markkinointiin. Yhden vuoden aikana yritys on kasvanut niin paljon, että tuotantoa on nyt laajennettu uusiin tiloihin Hørsholmissa. Kiinnostus vanhaan aasialaiseen juomaan uusissa skandinaavisissa pulloissa on ollut suurempaa kuin he olivat uskaltaneet toivoa. Kova työ ja halu kokeilla ovat tähän mennessä olleet tie menestykseen Linelle ja Ericille. He ovat juuri alkaneet kokeilla ainesosia kuten cayennepippuria ja kahvia. Sekä tänä kesänä voi myös ostaa kombucha-jäätelöä Østerbrossa sijaitsevasta jäätelöputiikista, kun Læsk käynnistää uuden jännittävän yhteistyön tällä saralla. 

Læsk on aitoa yrittäjyyttä ja tutkimusta uuspohjoismaisista makumaailmoista parhaimmillaan. Me leVICHYmagin toimituksessa seuraamme tilannetta innostuineinta ja maistelemme läpi kaikkia jännittäviä uutuuksia Læskiltä.

Katso, missä voit ostaa Læsk-kombuchaa osoitteessa www.laesk.dk

go to top