Kuka haluaa kuulla olevansa vanha? Kuka haluaa olla elämän hauraassa vaiheessa? Tai kuulla, että dementia-, luunmurtumis- tai sydänkohtausriski kasvaa tuntuvasti? Elämme erittäin ikäkeskeisessä yhteiskunnassa, jossa naiset haluavat kiihkeästi säilyttää nuoruutensa. Seuraamme muotia ja mainoksia, joita meille syötetään ja joissa nuoruutta ihannoidaan.
Vaihdevuodet alkavat samaan aikaan, kun kotona voi olla hankalassa murrosiässä olevia nuoria, omat vanhemmat voivat sairastua, ura vaatii paljon aikaa ja lisäksi on oltava rakastava suhde kumppaniin, vartalon on oltava treenattu ja ulkoisten asioidenkin kaikin tavoin täydellisiä. Näin kaikki esitellään sosiaalisessa mediassa tyylikkäästi kehystettynä. Suorituspaineet ja stressi ovat arkea ja uupumus yleistä 40 vuotta täyttäneiden naisten elämässä. Lisäksi tutkimukset osoittavat, että naiset ottavat edelleen suurimman kokonaisvastuun kodista ja perheestä, vaikkemme haluaisikaan asian olevan niin.
Monissa kulttuureissa, erityisesti Aasiassa, ikääntyvää naista kunnioitetaan. Vaihdevuosista käytetään siellä usein nimitystä 'Uusi kevät', ja ehkä olisikin hieman helpompaa nähdä asiat kauniissa kuin ikävässä valossa. Kun pahimmat hormonimyrskyt ovat laskeutuneet, monet naiset kertovat näkevänsä hyötyjä vaihdevuosista tai ikääntymisestä. He myös kokevat olevansa kypsempiä ja välittävänsä vähemmän siitä, mitä toiset heistä ajattelevat. Olemassaoloon liittyvät kysymykset saavat ottaa enemmän tilaa, ja monet löytävät takaisin harrastuksiin ja ihmissuhteisiin, jotka antavat energiaa ja iloa. Tie sinne voi olla täynnä kysymyksiä tai halua poistua oravanpyörästä. Hormonien rauhoittumiseen saakka voi kuitenkin olla hyvä ottaa etäisyyttä suurista elämänratkaisuista. Vaihdevuodet ovat osuva nimitys: Jotkut naiset saavat elää niiden kanssa koko elämänsä ajan, mutta useimmilla ne menevät ohi.
- Tartu arjen stressiin! Hemmottele itseäsi syvähengityksellä ja rentoutumalla. Sen ei tarvitse kestää yli viittä minuuttia, mutta keskity hengittämään sisään vatsan pohjaan saakka ja sitten ulos. Anna itsellesi hetki sohvalla ilman puhelinta ja katso mitä tapahtuu.
Monet pitävät joogaa ja meditaatiota suurena apuna, mutta tärkeintä on käyttää säännöllisesti aikaa tiedostavaan rentoutumiseen. On aika kieltäytyä tietyistä aktiviteeteista ja sosiaalisista sitoumuksista ja antaa aikaa ja tilaa itselle.
- Treenaaminen ja sykkeen nousu ovat erittäin tärkeitä asioita. Mutta jos kehosi tuntuu stressaantuneelta ja jännittyneeltä, keskity rentoutumiseen ja pehmeään ja rauhalliseen harjoitteluun, joka ei stressaa kehoa enää enempää. Puolen tunnin kävely metsässä voi usein olla parempi vaihtoehto kuin tunti spinning-treeniä. Tutkimus tukee sitä, että voimaharjoittelu vähentää kuumia aaltoja.
Aseta uni tärkeysjärjestyksen kärkeen ja luo hyvät edellytykset 8 tunnin yöunille. Hyvien yöunien vaaliminen alkaa jo heräämisen jälkeen; päivänvaloa mahdollisimman paljon päivällä, ei kofeiinia lounaan jälkeen, iltarutiinit ilman sinistä valoa, ja makuuhuoneen on oltava viileä, pimeä, ilman elektroniikkaa ja vain nukkumista varten. Kokeile korvatulppia, jos heräät helposti häiritseviin ääniin.
- Ruokavaliotakin kannattaa miettiä: Sano ei pikaruoalle ja nopeille hiilihydraateille. Tasainen verensokerin taso on parempi myös hormoneille. Uskalla katsoa uusin silmin mitä syöt ja mihin vatsasi reagoi. Jotkut tuntevat voivansa paremmin välttämällä gluteenia, toiset taas sietävät huonommin alkoholia ja jättävät mieluiten viinilasillisensa väliin. Kokeile vähentää kofeiinia, juo kahvin ja mustan teen sijaan mieluummin hyvää yrttiteetä. Jos vatsasi on usein turvonnut, sinulla on ilmavaivoja, vatsaasi nipistää tai uloste on vuoroin kiinteää ja löysää, pidä ruokapäiväkirjaa. Sen avulla voit selvittää, mistä vatsasi pitää ja mistä ei.
Haluatko lisätietoja?
Millaisia oireita on tarkkailtava ja miten ja milloin niitä on hoidettava? Vaihdevuosia käsittelevässä podcastissaan Åsa Melin haastattelee mielenkiintoisia ihmisiä, jotka ovat saaneet koulutusta, tietoa ja kokemusta vaihdevuosien eri osa-alueista. Keskusteluissa käsitellään, mitä naisen kehossa tapahtuu ja miksi, mielialavaihteluja, seksiä, hormonien käytön etuja ja haittoja, vaihtoehtohoitoja, ihmissuhteita, ruokavaliota, liikuntaa ja kaikkea muuta, joka voi helpottaa elämää vaihdevuosissa ja tehdä siitä hiukan mukavampaa. Kuunneltavia jaksoja on yli 200 ja ne ovat ruotsiksi.