OK

OK Cancel

Thank you

Close

Mitä vaihdevuodet ovat?

Mitä vaihdevuodet ovat?

Mistä tiedän, että minulla on vaihdevuodet? Kuinka kauan ne kestävät? Mitkä oireet ovat yleisiä ja onko tärkeää tietää, missä vaiheessa vaihdevuosia olen?

Naiset ovat nykyisin yllättävän tietämättömiä kehostaan ja siitä, mikä on hormonien ja välittäjäaineiden merkitys sekä siiten miten voimme itse vaikuttaa omaan hyvinvointiimme. Onneksi viime vuosina kuukautisista, PMS-oireista ja hedelmällisyydestä on alettu puhua avoimemmin. Tähänastinen keskustelu vaikuttaa pysähtyneen raskauteen. Toisin sanoen vaihdevuosista ei haluta tietää, kuulla tai puhua: "Ne alkavat sitten joskus...", "En ole vielä sen ikäinen... ", "En halua miettiä niitä nyt..."

Totuus kuitenkin on, että tieto helpottaa tuskaa, ja mitä enemmän tiedät, sitä vähemmän sinun täytyy huolehtia turhaan tai kärsiä vakavammista seurauksista.
Tutkimusten mukaan yli 75 % yli 50-vuotiaista naisista kertoo kokevansa tai kokeneensa vaihdenvuosien oireita. Heistä kolmasosa raportoi oireidensa olevan niin voimakkaita, että he ovat joutuneet hakeutumaan hoitoon.*

Hormonitoiminta alkaa vähentä noin 45 ikävuoden tietämillä ja jatkua vuosia. Aluksi hormonitasot vaihtelevat, kuukautiset harvenevat ja jäävät lopulta pois. Verenvuoto on usein tiheämpää, harvenee vähitellen lakatakseen kokonaan. Vaihdevuosien katsotaan päättyneen, kun verenvuotoa ei ole ollut vuoteen. Länsimaissa vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51 vuoden iässä. Usein oireita on eniten juuri vaihdevuosissa. Yleisintä on tuntea sukupuolihormonien säätelyn vähenevän 5-7 vuoden ajan, mutta joillakin naisilla se voi kestää eliniän. Koko tätä ajanjaksoa kutsutaan vaihdevuosiksi.

Käytettäessä vuotoja ehkäisevää ehkäisymenetelmää ei voi tietää tarkalleen, milloin vaihdevuodet alkavat. Toiset kokevat voimakasta surua siitä, etteivät he enää ole hedelmällisiä; toiset taas tuntevat helpotusta siitä, etteivät he enää voi tulla raskaaksi. Pieni osa naisista ei tunne vaihdevuosia lainkaan. Noin puolet naisista tarvitsee jonkinlaisen elämäntapamuutoksen voidakseen paremmin, ja noin neljäsosa tarvitsee hormonihoitoa. Naiset, jotka ohittavat vaihdevuodet ennen 45. ikävuottaan, saavat hormonikorvaushoitoa muun muassa luuston haurastumisen ehkäisemiseksi. Tästä keskustellaan gynekologin kanssa.

Kehon hormonitasapaino muuttuu ja estrogeenipitoisuudet laskevat vähitellen noin 40 vuoden iästä alkaen, mikä johtaa hedelmällisyyden vähenemiseen. Vaihdevuodet eivät vain ilmesty yhtenä päivänä ja pääty toisena. Noin viisi vuotta ennen vaihdevuosien alkamista (viimeiset kuukautiset) munasarjojen munasolutuotanto alkaa vähitellen heiketä. Länsimaissa kuukautiset loppuvat keskimäärin 51 vuoden iässä. Tupakoitsijoilla kuukautiset alkavat keskimäärin kaksi vuotta aiemmin ja heidän vaivansa ovat usein vaikeampia. Ensimmäisessä vaiheessa progesteroni (keltarauhashormoni) alkaa vähetä ja johtaa epäsäännölliseen ovulaatioon. Progesteroni rauhoittaa ja tasapainottaa estrogeenia, joka saa meidät tuntemaan itsemme paitsi tarmokkaammiksi myös voimaan yleisesti hyvin.

On hyvä tuntea joitakin sanoja ja termejä:

  • Vaihdevuosi-sanalla kuvataan koko ajanjaksoa, enlanniksi käytetään usein sanaa transition.
  • Premenopaussi on juuri ennen vaihdevuosia, jolloin useimmat kokevat oireita, vaikka kuukautisia vielä olisi.
  • Vaihdevuosien jälkeistä aikaa nimitetään postmenopaussiksi.

Erilaisia oireita voi esiintyä missä vaihdevuosien vaiheessa tahansa. Ensimmäiset oireet alkavat usein hiipien ja voimistuvat ennen vaihdevuosia. Usein oireet alkavat punoituksesta, hikoilusta ja univaikeuksista. Monet naiset kuitenkin kertovat myös kognitiivisista vaivoista, kuten väsymyksestä, aivosumusta, mielialavaihteluista, levottomuudesta ja ahdistuneisuudesta. Tässä vaiheessa monilla irtoaa hiuksia, iho kuivuu, rypyt lisääntyvät ja iho herkistyy. On myös normaalia, että herkkyys elintarvikkeille, alkoholille ja kahville lisääntyy. Sydämentykytys, painonnousu, nivel- ja lihaskipu sekä seksuaalisen halukkuuden väheneminen ovat myös hyvin yleisiä. Virtsarakon limakalvojen kuivuus ja haurastuminen, toistuvat virtsatietulehdukset ovat normaaleja ja niitä voi ilmetä myös vaihdevuosien jälkeen. Estrogeenin poistuminen lisää luuston haurastumisen, sydän- ja verisuonitautien sekä dementian riskiä.

Vaihdevuosien alkamispäivän voi tietää vasta 12 kuukauden kuluttua kuukautisten poisjäännistä. Jos nainen käyttää ehkäisytabletteja tai hänellä on kierukka, tällöin ajankohtaa ei voida määrittää edes jälkikäteen. Jos kohtu on leikattu pois (munasarjojen kanssa tai ilman), ei verenvuotoa esiinny leikkauksen takia. Jos nainen saa tai on saanut hoitoa hormonaaliseen rintasyöpään, lääkkeet siirtävät hänet vaihdevuosiin. Tämä ryhmä on huomion arvoinen.

LÄHTEET:
*https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/67648/1/gupea_2077_67648_1.pdf

go to top