OK

OK Cancel

Thank you

Close

Mitä vaihdevuodet ovat?

Naiset ovat nykyisin yllättävän tietämättömiä kehostaan ja siitä, mikä on hormonien ja välittäjäaineiden merkitys.Sekä siitä, miten hyvinvointiin voi itse vaikuttaa. Onneksi viime vuosina kuukautisista, PMS-oireista ja hedelmällisyydestä on alettu puhua avoimemmin. Tähänastinen keskustelu vaikuttaa pysähtyneen raskauteen. Toisin sanoen vaihdevuosista ei haluta tietää, kuulla tai puhua: "Ne alkavat sitten joskus...", "En ole vielä sen ikäinen... ", "En halua miettiä niitä nyt..."
Totuus kuitenkin on, että tieto helpottaa tuskaa, ja mitä enemmän tiedät, sitä vähemmän sinun täytyy huolehtia turhaan tai kärsiä vakavammista seurauksista.

Tutkimusten* mukaan yli 75 % yli 50-vuotiaista naisista kertoo kokevansa tai kokeneensa vaihdevuosioireita. Heistä kolmasosa kertoo oireiden olevan niin voimakkaita, että he ovat joutuneet hakeutumaan hoitoon.

Hormonitoiminta alkaa heiketä noin 45 ikävuoden tietämillä ja heikkeneminen voi jatkua vuosia. Aluksi hormonitasot vaihtelevat, kuukautiset harvenevat ja jäävät lopulta kokonaan pois. Vuoto on usein tiheämpää, harvenee vähitellen ja lakkaa lopulta kokonaan. Vaihdevuosien katsotaan päättyneen, kun vuotoa ei ole ollut vuoteen. Länsimaissa vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51 vuoden iässä. Usein oireita on eniten juuri vaihdevuosissa. Yleisintä on tuntea sukupuolihormonien säätelyn vähenevän 5-7 vuoden ajan, mutta joillakin naisilla se voi kestää eliniän. Koko tätä ajanjaksoa kutsutaan vaihdevuosiksi.

Käytettäessä vuotoja ehkäisevää ehkäisymenetelmää ei voi tietää tarkalleen, milloin vaihdevuodet alkavat. Toiset kokevat voimakasta surua siitä, etteivät he enää ole hedelmällisiä; toiset taas tuntevat helpotusta siitä, etteivät he enää voi tulla raskaaksi. Pieni osa naisista ei tunne vaihdevuosia lainkaan. Noin puolet naisista tarvitsee jonkinlaisen elämäntapamuutoksen voidakseen paremmin, ja noin neljäsosa tarvitsee hormonihoitoa. Naiset, jotka ohittavat vaihdevuodet ennen 45. ikävuottaan, saavat hormonikorvaushoitoa muun muassa luuston haurastumisen ehkäisemiseksi. Tästä keskustellaan gynekologin kanssa.

Mitä vaihdevuodet ovat?

Kehon hormonitasapaino muuttuu ja estrogeenipitoisuudet laskevat vähitellen noin 40 vuoden iästä alkaen, mikä johtaa hedelmällisyyden vähenemiseen. Vaihdevuodet eivät vain ilmesty yhtenä päivänä ja pääty toisena. Noin viisi vuotta ennen vaihdevuosien alkamista (viimeiset kuukautiset) munasarjojen munasolujen tuotanto alkaa vähitellen heiketä. Länsimaissa kuukautiset loppuvat keskimäärin 51 vuoden iässä. Tupakoitsijoilla kuukautiset loppuvat keskimäärin kaksi vuotta aiemmin ja heidän vaivansa ovat usein vaikeampia. Ensimmäisessä vaiheessa progesteroni (keltarauhashormoni) alkaa vähetä ja johtaa epäsäännölliseen ovulaatioon. Progesteroni rauhoittaa ja tasapainottaa estrogeenia, joka saa meidät tuntemaan itsemme paitsi tarmokkaammiksi myös voimaan yleisesti hyvin.

On hyvä tuntea joitakin sanoja ja termejä:

  • Vaihdevuosi-sanalla kuvataan koko ajanjaksoa, enlanniksi käytetään usein sanaa transition.
  • Premenopaussi on juuri ennen vaihdevuosia, jolloin useimmat kokevat oireita, vaikka kuukautisia vielä olisi.
  • Vaihdevuosien jälkeistä aikaa nimitetään postmenopaussiksi.

Erilaisia oireita voi esiintyä missä vaihdevuosien vaiheessa tahansa. Ensimmäiset oireet alkavat usein pikkuhiljaa ja voimistuvat ennen vaihdevuosia. Usein oireet alkavat kuumista aalloista, hikoilusta ja univaikeuksista. Monet naiset kuitenkin kertovat myös kognitiivisista vaivoista, kuten väsymyksestä, aivosumusta, mielialavaihteluista, levottomuudesta ja ahdistuneisuudesta. Tässä vaiheessa monilla on tavallista runsaampaa hiustenlähtöä, iho kuivuu, rypyt lisääntyvät ja iho herkistyy. On myös normaalia, että herkkyys elintarvikkeille, alkoholille ja kahville lisääntyy. Sydämentykytys, painonnousu, nivel- ja lihaskipu sekä seksuaalisen halukkuuden väheneminen ovat myös hyvin yleisiä. Virtsarakon limakalvojen kuivuus ja haurastuminen ja toistuvat virtsatietulehdukset ovat normaaleja ja niitä voi ilmetä myös vaihdevuosien jälkeen. Estrogeenin poistuminen lisää luuston haurastumisen, sydän- ja verisuonitautien sekä dementian riskiä.

Vaihdevuosien alkamispäivän voi tietää vasta 12 kuukauden kuluttua kuukautisten poisjäännistä. Käytettäessä ehkäisytabletteja tai kierukkaa ei ajankohtaa voi määrittää edes jälkikäteen. Jos kohtu (ja mahdollisesti munasarjat) on leikattu pois, ei verenvuotoa esiinny. Jos nainen saa tai on saanut hoitoa hormonaaliseen rintasyöpään, lääkkeet siirtävät hänet vaihdevuosiin. Tämä ryhmä on huomion arvoinen.

LÄHTEET:
*https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/67648/1/gupea_2077_67648_1.pdf

go to top