OK

OK Cancel

Thank you

Close

Mistä voit saada apua?

Jos olet rehellisesti tutkinut itsäsi ja elintapojasi, yrittänyt poistaa stressiä aiheuttavat asiat ja keskittyä ruokavalioon, harjoitteluun ja parantaa untasi, mutta et koe voivasi paremmin, on aika pyytää apua. Hallitsemattomien kuumien aaltojen, yöhikoilun ja yhteistyökyvyttömien aivojen kanssa ei tarvitse elää. Kukaan ei voi antaa sinulle urhoollisuusmitalia, koska olet kovettanut itsesi, ollut hyvä tyttö ja purrut hammmasta.

Vaihdevuosioireisiin on kehitetty monia erilaisia ravintolisiä. On olemassa mietoja, voimakkaita, enemmän tai vähemmän tehokkaita valmisteita. Kannattaa keskustella asiasta apteekissa tai luontaistuotekaupassa ja kokeilla, voisiko jokin valmiste tehota vaikeimpina pitämiisi oireisiin. Ayurveda-filosofiassa puhutaan muun muassa ashwagandhasta (rohtokoisio) (1). Puna-apila ja siitepölyuute ovat muita luonnollisia aineita, joista voit saada apua. Fytoestrogeenit ovat estrogeenin kaltaisia aineita, joita on esimerkiksi soijatuotteissa ja palkokasveissa (2). Ne voivat myös lievittää oireita. Muutama lääkeviraston hyväksymä tuote sisältää kimikkiä. Muita ravintolisiä, joista kannattaa ehkä lukea, ovat magnesium, D-vitamiini, B-vitamiiniyhdisteet, sinkki ja omega-3 (3).

Akupunktio voi olla toinen tapa rentoutua ja tasapainottaa kehoa. Lisäksi se voi vaikuttaa hyvin kuumiin aaltoihin (4).

On yksinkertaisesti kokeiltava ja varauduttava muutamaan vaihtelevaan vuoteen. Huomaa myös, että pikaratkaisua ei ole, joten ole kärsivällinen, kun kokeilet ja testaat uusia tapoja ja ravintolisiä.

Hakeudu hoitoon


Vaihdevuosista puhutaan nykyisin enemmän. Kun naisilla on enemmän tietoa ja ymmärrystä fysiologiastaan, heidän on helpompi tulkita signaaleja ja varmistaa, että he saavat oikeaa apua. Tiedon avulla omaa terveyttään ja hyvinvointiaan on helpompi hallita ja asettaa oikeat vaatimukset. Valitettavasti hoito ei ole aina ajan tasalla eikä hormonaalista epätasapainoa osoittavia signaaleja huomioida.Joten seuraavalla kerralla, kun käyt neuvolassa, gynekologilla tai lääkärillä, uskalla puhua hormoneista!

Jos vaihdevuosioireet ovat niin vakavia, että ne vaikuttavat elämänlaatuun, hakeudu hoitoon. On myös tärkeää voida sulkea pois se, että oireet eivät johdu muusta kuin luonnollisesta hormonimuutoksesta. Vaikka olisitkin 45-60-vuotias, se ei tarkoita, että kaikki voisi viitata vaihdevuosiin.

On yleistä, että alakuloisuus muuttuu kliiniseksi masennukseksi, hikoilu voi johtua kilpirauhashäiriöstä tai uniongelmat ovat niin vakavia, että tiettynä ajanjaksona lääkehoito on tarpeen. Sairauksien poissulkemisen jälkeen on syytä keskustella hormonihoidon mahdollisuudesta. Ensisijaisesti oireet ratkaisevat. On vaikea ottaa näytteitä, jotka antaisivat todellisen kokonaiskuvan, koska hormonit heilahtelevat niin paljon, ennen kaikkea ennen vaihdevuosia.

Jos kuulut vaihdevuodet ohittaneeseen ryhmään ennen 45 ikävuotta, hakeudu lääkäriin. Estrogeeni on tärkeä tekijä naisen elimistössä. Se suojaa mm. sydän- ja verisuonitaudeilta, luuston hauraudelta ja dementialta. Jos estrogeenintuotanto loppuu normaalia aikaisemmin, sitä on hoidettava normaaliin vaihdevuosiaikaan saakka voimassa olevien ohjeiden mukaisesti.

Useimmat naiset huomaavat, että sukuelinten limakalvot alkavat haurastua ja kuivua. Se voi ilmetä jo esivaihdevuosissa ja ilmetä kipuna yhdynnässä, virtsatietulehduksina ja virtsankarkailuna. On erittäin tehokasta hoitaa sukupuolielimiä paikallisella estrogeenilla, jota saa apteekista sekä reseptillä että itsehoitovalmisteena. Myös hormonaalista rintasyöpää sairastavia naisia voidaan hoitaa paikallisesti estrogeenilla. Tämä on elinikäinen hoito, joka voi olla tarpeen elämänlaadun ylläpitämiseksi.

Limakalvot kuivuvat muuallakin kuin sukupuolielimissä. Silmät alkavat vuotaa runsaasti, varsinkin kylmällä säällä. Toiset kokevat suun kuivumista. Sitäkin on mahdollista hoitaa. Iho kuivuu paitsi vartalolla myös kasvoilla. Iho tuntuu ohuemmalta ja herkemmältä. Naururypyt syvenevät eivätkä ne ehkä omasta mielestä ole aivan yhtä viehättäviä. Ihonhoitorutiinit ovat entistä tärkeämpiä. Jos puhdistus on aiemmin laiminlyöty, nyt on korkea aika alkaa priorisoida sitä. Käytä kosteusboosteria, seerumia ja silmänympärysvoidetta, ne maksavat itsensä takaisin.

(1) Ayurveda-filosofia:https://www.researchgate.net/publication/337209527_Menopause_Ayurvedic_Perspective
(2) Soija: https://femarelle.se/studier-dokumentation-femarelle/
Siitepöly: EFSA-Q-2008-2688, M-2008-1061: 1955 and EFSA-Q-2008-2689, M-2008-1061: 1956
1.   Winther K et al CLIMACTERIC 2005;8:162–170
2.      EFSA-opinion: EU-regulation 432/2012 of 16/05/2012: 2018;8(10)1816
3.      Espié M. et al. poster IMS World Congress resp. NAMS 2014
(3) Kimikit; https://www.fass.se/LIF/product?userType=2&nplId=20090224000232&docType=3
Puna-apila: https://scholar.google.fr/scholar?q=red+clover+menopause+research&hl=sv&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart
(4) https://plus.rjl.se/info_files/infosida40495/2007_05_Akupunkturbehandling_vid_klimakteriebesvar.pdf
https://www.sfog.se/media/337272/mht-bakgrund-210121.pdf

go to top