OK

OK Cancel

Thank you

Close

Hormonaalinen epätasapaino

Hormonaalinen epätasapaino

Ikään huomiota kiinnittävässä maailmassamme vaihdevuodet yhdistetään vahvasti vanhuuteen, ikään kuin puolelle väestöstä ei tunnu olevan vaihtoehtoja. Halusimmepa tai emme, elimistömme joutuu epätasapainoon ja se alkaa huutaa apua eri tavoin. Monet eivät tiedä, että hormonaalinen epätasapaino aiheuttaa fyysistä rasitusta, joka liittyy psyykkiseen stressiin. Monet naiset synnyttävät myöhään, ja on yleistä, että perimenopaussi käynnistyy jo ennen kuin hormonitasapaino on viimeisen lapsen jälkeen palautunut.

Ennen kuukautisten alkamista voi siis esiintyä useita vaihdevuosioireita. Ne voivat muistuttaa erehdyttävästi stressiä, kuten jäytävää ahdistuneisuuden ja ärsytyksen tunnetta, keskittymisvaikeuksia, unihäiriöitä, mielialavaihtelua, sydämentykytystä ja seksuaalisen halukkuuden vähenemistä. On tavallista, että PMS-oireet pahenevat, kuukautispäivät lisääntyvät ja vuodot lisääntyvät.

Elämäntapojen merkitys

Olet saattanut elää supernaisen tavoin ja yhtäkkiä tulee täyspysähdys: Pää ja keho kieltäytyvät. Olet väsynyt, haluton, vihainen, surullinen ja haluat vain pysähtyä aloillesi. Se, mikä ennen oli hauskaa, tuntuu raskaalta. Istut työpöydällä tuijottamassa eteesi etkä muista, mitä olit tekemässä tai mitä sinun pitäisi tehdä. Juoksulenkki, joka aiemmin tuntui mukavalta ja antoi voimia, aiheuttaa nyt väsymystä ja saa tuntemaan, että jokin on vialla. Nyt on aika alkaa tarkastella omia elämäntapojaan. Ala huolehtia itsestäsi, ole armollinen itsellesi.

Se voi kuulostaa oudolta, mutta itse asiassa ruoan, stressin ja unen priorisointi vaatii toipumista ja säännöllisyyttä. Päivänvalo saa sinut tuntemaan olosi pirteämmäksi; ne tutut viisi kahvikupillista vain rasittavat elimistöäsi. Alkoholi voi tuntua ihanan rentouttavalta iltarutiinilta, mutta totuus on, että lasillinen viiniä vaikuttaa yöuneen negatiivisesti, koska syke ei laske riittävästi päästäksesi syvään uneen. Puhelin, tietokone, televisio... sininen valo hidastaa melatoniinin erittymistä, jolloin et väsy luonnollisesti samalla tavalla.

Kuntoilu on aina hyvästä. Nyt ei ole kuitenkaan aika lähteä elämänsä ensimmäiseen maratoniin tai aloittaa treenaamaan pidempiä matkoja ja useammin. Jotta kehosi stressijärjestelmä saisi mahdollisuuden keskittyä olennaiseen ja pitää hormonit ja välittäjäaineet kurissa, sinun kannattaa pikemminkin vähentää runsasta treenaamista. Vaihda rankat lenkit rauhallisiin metsähetkiin, joogaan ja kävelylenkkeihin. Jos tiedät kuuluvasi niihin ihmisiin joiden pitäisi huolehtia kunnostaan paremmin, nyt on aika lisätä aktiivisuutta, panostaa arkiliikuntaan ja varmistaa nostavasi sykettä vähintään 150 minuutian ajan viikossa. Käytä portaita hissin sijaan, polkupyörää linja-auton sijaan, poistu metrosta yhtä asemaa aikaisemmin äläkä pelkää kantaa ruokakasseja tai muuta fyysistä rasitusta. Tee puutarhatöitä, siivoa ja käytä kehoasi.*

Vaihdevuosien aikana estrogeenin määrä vähenee. Estrogeeni on voiteluaineemme ja se tukee nivelten ja lihasten toimintaa monin tavoin. Siksi on normaalia, että nivelet tuntuvat natisevan, koetaan nivelkipuja ja uudentyyppistä treenaamiseen liittyvää kipua. Mikään näistä ei ole vaarallista, ja huomaat, että hieman pidempi ja pehmeämpi lämmittely helpottaa, samoin kuin lepopäivät ja palautuminen rasituksen jälkeen.

Valitettavasti myös lihasmassa vähenee nopeammin vaihdevuosien aikana. Iho veltostuu ja alka roikkua eikä se enää tunnu yhtä kiinteältä kuin aiemmin. Lihakset käyttävät suurimman osan saamastamme energiasta, ja aineenvaihduntaa voi ylläpitää voimaharjoittelun avulla. Meidän on myös muistettava, että hiukan mukavuusaluettaan voimakkaammalla voimaharjoittelulla ehkäistään luumassan menetystä. Luuntiheyden aleneminen johtaa luuston haurastumiseen, mikä puolestaan helpottaa luiden murtumista. Tutkimusten mukaan säännöllinen ja raskas voimaharjoittelu vähentää lisäksi kuumia aaltoja.

Kaikki tarvitsevat liikkuvuutta, ja liikkuminen voi tuntua vaikealta jos se tekee kipeää. Venyttely, jooga ja liikkuvuuden parantaminen auttavat selviytymään pidempään itsekseen ja välttymään kivuilta.

Puhutaan sitten hiukan ruoasta. Kenenkään ei tarvitse nyt kuulla, että on aika miettiä, mitä pitäisi laittaa suuhunsa. On tärkeää asettaa etusijalle hyvät, terveelliset ja puhtaat ruoat sekä ravinteikkaat elintarvikkeet, jotka sisältävät runsaasti rasvaa ja proteiinia. Nämä ovat elimistömme rakennuspalikoita, jotka pitävät kylläisenä ja auttavat välttämään tarpeetonta lihasten menetystä. Nyt on aika luopua rasvakauhusta. Hyvät rasvat, kuten oliiviöljys, avokado, pähkinät ja voi, eivät lihota. Sen sijaan lihomista aiheuttavat tyhjät kalorit, joita on leivonnaisissa, makeisissa, alkoholissa ja ruoissa, jotka sisältävät sokeria, tärkkelystä ja valkoista jauhoa. Liian niukasta syömisestä seuraa makeanhimo, jota on vaikea hallita. Silloin on helppo syödä sellaista, jota myöhemmin katuu ja joka yleensä kompensoidaan jättämällä hyvä ateria väliin. Vähennä mieluummin välipalojen määrää ja pyri syömään kolme, enintään neljä kertaa päivässä. Se auttaa verensokeria pysymään tasaisena, millä on monia hyviä vaikutuksia. Tämä riittää – jos luet tätä, tiedät kyllä, mitä sinun pitäisi syödä enemmän ja mitä vähemmän.

LÄHTEET:
*https://scholar.google.fr/scholar?hl=sv&as_sdt=0%2C5&as_vis=1&q=excersice+menopause&oq=excersice+meno

go to top