• research
  • Points de vente
  • newsletter
  • my skin

Näkemyksiä hiustenlähdöstä

Hiusten irtoaminen

Vastauksia kysymyksiin

Hiustenlähtö

Hiustenlähdön ja hiusten normaalin irtoamisen ero

Hiustenlähtö tarkoittaa sitä, että osa hiuksista tai kaikki hiukset lähtevät irti. Hiuksen elinkaaren lepovaihe pitenee ja kasvuvaihe lyhenee. Hiukset muuttuvat ohuemmiksi ja hiuspohja näkyy entistä selkeämmin.

Terveessä hiuspohjassa 90-95 % hiuksista on kasvuvaiheessa ja 5-10% lepovaiheessa. Normaalisti hiuspohjasta irtoaa 50-100 hiusta päivässä ja neliösenttimetrin alueella kasvaa keskimäärin 250 yksittäistä hiusta. Hiukset ovat paksut ja terveet.

Jos hiuksia taas lähtee selvästi enemmän ja hiuksia kasvaa hiuspohjassa vähemmän, voidaan puhua hiustenlähdöstä. Hiustenlähdöstä kärsivien hiustuppi eroaa normaalista hiustupista neljällä tavalla:

  • - Kantasolut eivät ole yhtä aktiivisia
  • - Huistuppia ympäröivä kollageeni on jäykempää
  • - Hiustuppi on kutistunut
  • - Hiustuppi saa vähemmän verta ja ravinteita
Normaali
hiustuppi
Taipuisa kollageeni
Normaali hiustuppi
Hiustenlähdöstä kärsivän hiustuppi
Jäykistynyt kollageeni
Surkastunut hiustuppi

Lepovaiheessa olevien hiustuppien määrä vaihtelee riippuen sukupuolesta, iästä, hiuspohjan osasta, terveystilasta ja geeneistä. Myös vuodenaika vaikuttaa lepovaiheen kestoon: Hiustupit siirtyvät lepovaiheeseen erityisesti keväällä ja kesällä, jolloin hiustenlähtö näkyy selvimmin syksyllä.

Hiustenlähdön
ABC

Määritelmät
Hiustenlähtö

Hiusten lähteminen vaiheittain tai kerralla, joko tietystä osista hiuspohjaa tai koko hiuspohjan alueelta. Hiustenlähtö voi johtaa lopulta kaljuuntumiseen.

Aminohappo

Pieni, 10-15-atominen molekyyli. Aminohappo on tärkeä proteiinien rakennusaine.

Hiusnysty

Hius kasvaa hiustupen eli hiusfollikkelin pohjalla sijaitseva hiusnystystä. Hiusnystyn pohjalla on alue, jossa on paljon verisuonia. Niiden välityksellä hiustuppeen virtaa hiusten kasvuun tarvittavia ravinteita.

Kantasolut

Soluja, jotka saavat kudoksen uusiutumaan. Kantasolut tuottavat uusia soluja läpi elämän. Kantasoluilla on tärkeä tehtävä hiusten uusiutumisessa.

Lipidit

Lipidien muodostama "sementti" on rasvaa, joka yhdistää kudoksen solut toisiinsa.

Kollageeni

Kollageeni antaa iholle sen joustavuuden, vahvuuden ja kimmoisuuden. Hiuspohjassa kollageeni ympäröi hiustuppea ja suojaa sitä.

Korteksi eli kuitukerros

Korteksi on hiuksen tärkeä, sisin osa. Korteksia suojaa hiuksen kutikula eli suomukerros.

Kutikula eli suomukerros

Kutikula on hiuksen uloin osa, joka suojaa hiusta.

Hiustuppi

Hiustuppi on 4 mm hiuspohjan sisässä epidermiksessä sijaitseva kolo, josta hius kasvaa. Se työntyy epidermiksen läpi tietyssä kulmassa kunnes saavuttaa ihon syvemmän kerroksen. Hius kasvaa hiustupen pohjassa sijaitsevasta hiusnystystä.

Mikroverenkierto

Mikroverenkierto koostuu pienistä verisuonista, jotka kuljettavat nesteitä, ravintoaineita ja happea soluihin.

Trichogrammi

Hiusten tilan arviointitekniikka, jossa hiukset ajellaan neliösenttimetrin alueelta. Alueesta otetaan kuva juuri hiusten ajelun jälkeen ja kaksi päivää myöhemmin.

Seulonta

Seulonta on biologinen tekniikka molekyylien tutkimiseen. Tekniikan avulla voidaan käydä läpi useita tuhansia molekyylejä päivässä ja siten löytää tuotteisiin uusia aktiiviainesosia, joilla on halutut ominaisuudet ja vaikutukset.

Päälaki

Hiuspohjan korkein alue.