• research
 • Points de vente
 • newsletter
 • my skin

Näkemyksiä hiustenlähdöstä

Hiusten irtoaminen

Vastauksia kysymyksiin

Hiustenlähtö

Hiustenlähdön ja hiusten normaalin irtoamisen ero

Hiustenlähdön taustalla voivat olla monet eri tekijät. Useimmiten hiustenlähtöä kuitenkin aiheuttavat joko androgeneettiset tai telogeeniset syyt.

 • Androgeneettinen hiustenlähtö
  Suurin osa hiustenlähtötapauksista johtuu androgeneettisistä syistä eli hiustenlähtöä aiheuttavista geeneistä.


 • Androgeneettistä hiustenlähtöä esiintyy sekä miehillä että naisilla - miehillä kuitenkin selvästi useammin. Noin 25 prosenttia 25-vuotiaista ja jopa 50 prosenttia 50-vuotiaista miehistä kärsii tämän tyypin hiustenlähdöstä. Murrosiän aikana lisääntyneet mieshormonit saavat hiustupit hitaasti kutistumaan. Vuosikymmenten kuluessa, hiustuppien kutistuminen lopulta lyhentää kunkin hiuksen elinkaarta. Hiustupit eivät kuitenkaan toimi samalla tavoin - hiustenlähtö on yleensä selvimmin huomattavissa päälaella kun taas niskahiukset pysyvät hiuspohjassa pidempään.

  HORMONAALISEN HIUSTENLÄHDÖN KEHITYS MIEHILLÄ

 • Naiset eivät kärsi androgeneettisestä hiustenlähdöstä yhtä useasti kuin miehet: vain 25 prosenttia naisten hiustenlähtötapauksista johtuu androgeneettisistä syistä.

  HORMONAALISEN HIUSTENLÄHDÖN KEHITYS NAISILLA

 • Telogeeninen hiustenlähtö
  Telogeeninen hiustenlähtö on koko hiuspohjan alueella tapahtuvaa hiustenlähtöä, jota esiintyy, kun usea hius siirtyy elinkaarensa irtoamisvaiheeseen samanaikaisesti. Syynä tähän voi olla esimerkiksi stressi, puutteellinen ruokavalio, lääkehoito tai kausittaisuus (esim. vuodenajat).
  • - Synnytyksen jälkeen: 2-3 kuukautta synnytyksen jälkeen äidiltä saattaa yllättäen irrota suuria määriä hiuksia hiuspohjastaan. Kun estrogeenitaso palaa normaalille, raskautta edeltäneelle tasolle, moni hius siirtyy samanaikaisesti elinkaarensa irtoamisvaiheeseen. Tilanne kuitenkin normalisoituu yleensä muutaman kuukauden kuluessa, kun uutta hiusta alkaa kasvaa.
  • - Vaihdevuosien aikana: Estrogeenin määrän vähentyminen kehossa saa aikaan hiustenlähtöä ja hiusten ohentumista vaihdevuosien aikana.
  • - Kausittainen hiustenlähtö: Auringonvalo lisää kehon hormoonituotantoa keväällä ja alkusyksystä. Nämä kausittaiset muutokset saavat aikaan hiustenlähtöä.

On myös monia vakavampia hiustenlähdön muotoja, joiden hoitoon on käytettävä lääkehoitoa.

 • - Paikoittainen hiustenlähtö: Hiustenlähtö, jota voi aiheuttaa iho-ongelmat kuten kasvaimet, palovammat, arvet tai loiset.
 • - Alopecia areata: Hiustenlähtöä pienillä alueilla hiuspohjaa. Tähän hiustenlähtötyyppiin viitataan useimmiten autoimmuunitoiminnan toimitahäiriöiden yhteydessä.

Hiustenlähdön
ABC

Määritelmät
Hiustenlähtö

Hiusten lähteminen vaiheittain tai kerralla, joko tietystä osista hiuspohjaa tai koko hiuspohjan alueelta. Hiustenlähtö voi johtaa lopulta kaljuuntumiseen.

Aminohappo

Pieni, 10-15-atominen molekyyli. Aminohappo on tärkeä proteiinien rakennusaine.

Hiusnysty

Hius kasvaa hiustupen eli hiusfollikkelin pohjalla sijaitseva hiusnystystä. Hiusnystyn pohjalla on alue, jossa on paljon verisuonia. Niiden välityksellä hiustuppeen virtaa hiusten kasvuun tarvittavia ravinteita.

Kantasolut

Soluja, jotka saavat kudoksen uusiutumaan. Kantasolut tuottavat uusia soluja läpi elämän. Kantasoluilla on tärkeä tehtävä hiusten uusiutumisessa.

Lipidit

Lipidien muodostama "sementti" on rasvaa, joka yhdistää kudoksen solut toisiinsa.

Kollageeni

Kollageeni antaa iholle sen joustavuuden, vahvuuden ja kimmoisuuden. Hiuspohjassa kollageeni ympäröi hiustuppea ja suojaa sitä.

Korteksi eli kuitukerros

Korteksi on hiuksen tärkeä, sisin osa. Korteksia suojaa hiuksen kutikula eli suomukerros.

Kutikula eli suomukerros

Kutikula on hiuksen uloin osa, joka suojaa hiusta.

Hiustuppi

Hiustuppi on 4 mm hiuspohjan sisässä epidermiksessä sijaitseva kolo, josta hius kasvaa. Se työntyy epidermiksen läpi tietyssä kulmassa kunnes saavuttaa ihon syvemmän kerroksen. Hius kasvaa hiustupen pohjassa sijaitsevasta hiusnystystä.

Mikroverenkierto

Mikroverenkierto koostuu pienistä verisuonista, jotka kuljettavat nesteitä, ravintoaineita ja happea soluihin.

Trichogrammi

Hiusten tilan arviointitekniikka, jossa hiukset ajellaan neliösenttimetrin alueelta. Alueesta otetaan kuva juuri hiusten ajelun jälkeen ja kaksi päivää myöhemmin.

Seulonta

Seulonta on biologinen tekniikka molekyylien tutkimiseen. Tekniikan avulla voidaan käydä läpi useita tuhansia molekyylejä päivässä ja siten löytää tuotteisiin uusia aktiiviainesosia, joilla on halutut ominaisuudet ja vaikutukset.

Päälaki

Hiuspohjan korkein alue.