• research
 • Points de vente
 • newsletter
 • my skin

Näkemyksiä hiustenlähdöstä

Hiusten irtoaminen

Vastauksia kysymyksiin

Hiukset

Hiuksen elinkaari

Hiuksen elämä voidaan nähdä syklinä, joka alkaa hiuksen kasvusta ja päättyy sen irtoamiseen hiustupesta. Jokainen sykli kestää keskimäärin 3 vuotta ja ihmisen elämään mahtuu keskimäärin 25 sykliä. Syklin aikana jokainen yksittäinen hius siirtyy asteittain aktiivisesta kasvuvaiheesta kohti lepovaihetta. Onneksi hiustupit ovat itsenäisiä, joten kaikki hiukset eivät tipu samanaikaisesti. 

Hiuksen elinkaaren vaiheet:

 • 1. Kasvuvaiheessa (anageenivaihe) hius kasvaa noin 0.3 mm päivässä. Kasvuvaihe kestää henkilöstä riippuen 1-10 vuotta (keskimäärin 3-4 vuotta).
 • 2. Regressiovaiheessa (katageenivaihe) hiuksen kasvu pysähtyy ja hiustuppi kutistuu. Tämä lyhyt vaihe kestää 2-3 viikkoa.
 • 3. Lepovaiheen (telogeenivaihe) alussa hius irtoaa hiustupesta ja hiustuppi vaipuu ikään kuin uneen. Lepovaiheessa hiustuppi on täysin tyhjä. Tämä hiuksen elinkaaren vaihe kestää 2-12 kuukautta. Tiedemiehet ovat erityisen kiinnostuneita lepovaiheesta, koska mitä kauhemmin se kestää, sitä enemmän tyhjiä hiustuppia hiuspohjassa on ja sitä ohuemmat hiuksista tulee.
 • 4. Aktivoitumisvaihe (neogeeninen vaihe), jolloin kantasolujen aktiivisuus saa hiuksen jälleen kasvamaan ja uuden kasvuvaiheen alkamaan.
 • Aktivoitumisvaihe
 • Kasvuvaihe
 • Regressiovaihe
 • Lepovaihe
 • aika

Vähähappisen alemman kantasoluvaraston olosuhteita imitoimalla saadaan kantasolut toimimaan optimaalisesti. Tämä lyhentää hiuksen lepovaihetta eli aikaa, jolloin hiustuppi on tyhjä.

Hiustenlähdön
ABC

Määritelmät
Hiustenlähtö

Hiusten lähteminen vaiheittain tai kerralla, joko tietystä osista hiuspohjaa tai koko hiuspohjan alueelta. Hiustenlähtö voi johtaa lopulta kaljuuntumiseen.

Aminohappo

Pieni, 10-15-atominen molekyyli. Aminohappo on tärkeä proteiinien rakennusaine.

Hiusnysty

Hius kasvaa hiustupen eli hiusfollikkelin pohjalla sijaitseva hiusnystystä. Hiusnystyn pohjalla on alue, jossa on paljon verisuonia. Niiden välityksellä hiustuppeen virtaa hiusten kasvuun tarvittavia ravinteita.

Kantasolut

Soluja, jotka saavat kudoksen uusiutumaan. Kantasolut tuottavat uusia soluja läpi elämän. Kantasoluilla on tärkeä tehtävä hiusten uusiutumisessa.

Lipidit

Lipidien muodostama "sementti" on rasvaa, joka yhdistää kudoksen solut toisiinsa.

Kollageeni

Kollageeni antaa iholle sen joustavuuden, vahvuuden ja kimmoisuuden. Hiuspohjassa kollageeni ympäröi hiustuppea ja suojaa sitä.

Korteksi eli kuitukerros

Korteksi on hiuksen tärkeä, sisin osa. Korteksia suojaa hiuksen kutikula eli suomukerros.

Kutikula eli suomukerros

Kutikula on hiuksen uloin osa, joka suojaa hiusta.

Hiustuppi

Hiustuppi on 4 mm hiuspohjan sisässä epidermiksessä sijaitseva kolo, josta hius kasvaa. Se työntyy epidermiksen läpi tietyssä kulmassa kunnes saavuttaa ihon syvemmän kerroksen. Hius kasvaa hiustupen pohjassa sijaitsevasta hiusnystystä.

Mikroverenkierto

Mikroverenkierto koostuu pienistä verisuonista, jotka kuljettavat nesteitä, ravintoaineita ja happea soluihin.

Trichogrammi

Hiusten tilan arviointitekniikka, jossa hiukset ajellaan neliösenttimetrin alueelta. Alueesta otetaan kuva juuri hiusten ajelun jälkeen ja kaksi päivää myöhemmin.

Seulonta

Seulonta on biologinen tekniikka molekyylien tutkimiseen. Tekniikan avulla voidaan käydä läpi useita tuhansia molekyylejä päivässä ja siten löytää tuotteisiin uusia aktiiviainesosia, joilla on halutut ominaisuudet ja vaikutukset.

Päälaki

Hiuspohjan korkein alue.